U trendu

Sutra počinje 10. Mikser festival – „Cirkuliši“

BEOGRAD – Pod sloganom „Cirkuliši“ sutra na Donjem Dorćolu počinje 10. Mikser festival u čijem fokusu je održivi razvoj i cirkularna ekonomija, a program će do 26. maja obuhvatiti devet celina: medunarodna konferencija „Shift“, radionica „Cirkulaton“, smotra inovacija „Innovation Expo“, Dizajn zona, CirculArt, Hrana 2.0, Mikser Bazar, Mikser kids hub i muzicki program.

Nakon devet izdanja i pauze od godinu dana, Mikser festival se vraća na Donji Dorćol gde je sve počelo 2009. godine, a izvršni direktor Ivan Lalić ističe da i slogan ovogodišnjeg festivala korespondira sa sudbinom festivala, kao i sa temom koja je inspirisana postulatima cirkularne ekonomije.

„Pitanje održivog razvoja je pitanje nove kulture života i nekog novog obrasca koji svi mi, i poslovno i umetnički i kao građani, moramo da usvojimo da bi opstali. Srbija koristi četiri puta više energije od evropskog proseka. Mi smo društvo rasipnika i moramo malo da prištedimo. Mi ćemo se truditi da tu ideju proširimo“, rekao je Lalić u intervjuu Tanjugu.

Tako će dizajneri i umetnici predstaviti svoje prototipove napravljene od ostataka, a stručnjaci iz Norveške, Slovenije, Holandije, Švedske, Belgije podeliće svoja iskustva.

„Za Norvešku održivi razvoj je zaštitni znak. U Srbiji je prodato petnaestak električnih automobila u poslednje dve godine, a tamo ih prodaju 20-30 hiljada godišnje, jer imaju autopunjače, besplatno parkiranje i silne beneficije koje država daje onima koji implementiraju zdravu ekonomiju“, istakao je Lalić.

Lalić smatra da to nije samo ekološko, već i civilizacijsko i čak političko pitanje.

„Ne možete da implementirate zakone demokratije i vladavine prava u zagađenoj i zapuštenoj zemlji. Uveren sam da uređenje kulture života i čuvanje planete shodno ciljevima Ujedinjenih nacija, jeste put ka lepšoj budućnosti naše dece“, ocenio je Lalić.

Program počinje sutra u Muzeju nauke i tehnike konferencijom „Shift“ u okviru koje će svoja iskustva razmeniti sa kolegama sa Balkana kroz predavanja, diskusije i radionice, svetski priznati inovator Ginter Pauli iz Belgije, autor koncepta Plave ekonomije, koji bez honorara dolazi u Beograd i jedina želja mu je bila da Mikser objavi njegovu knjigu basni za decu, zatim Ladeja Godina Košir, pokretačka snaga kružne ekonomije Slovenije, centralne i istocnej Evrope, Kari Harlevi, direktor Odseka za cirkularnu ekonomiju Fonda za budućnost Finske i Tjaša Ficko, zamenica gradonacelnika Ljubljane zaslužna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016.

Na Sajmu inovacija u dvorištu Muzeja nauke i tehnike predstaviće se inovatori, kompanije, organizacije civilnog društva i zeleni strartap-i svojim inspirativnim rešenjima zaštite životne sredine, od dizajna eko proizvoda i materijala, savremenih rešenja za poljoprivredu i pošumljavanje, preko inovativne upotrebe otpada – reciklaže, racionalnog korišćenja resursa vode, obnovljivih izvora energije, do digitalizacije poput smart city rešenja, robotike, pametnih vozila.

U okviru izložbe „Mladi balkanski dizajneri“ predstaviće se autori od Beča do Instanbula, a žirijem predsedava jedan od najvećih nemačkih i svetskih industrijskih dizajnera današnjice Konstantin Grčić. Od 38 pobedničkih radova izabranih u oštroj konkurenciji, 12 je iz Srbije.

Mikserova umetnička platforma „Black Box“ ove godine pred mlade umetnike postavila je novi izazov pod sloganom „Mrtva priroda“.

Lalić posebnu pažnju skreće na zonu za decu u kojoj će biti radionica „Dizajton“, Pauli će predstaviti najmlađima svoju knjigu basni, a na samom otvaranju festivala učenici trećeg razreda će izvesti predstavu „Ala je lep ovaj svet“ po tekstu Aleksandre Vučinić iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i u Lalićevoj dramatizaciji koja skreće pažnju na opasnost od plastičnih kesa.

U okviru muzičkog programa nastupiće bend „Bella Tećnika“, koji čine bivši članovi sastava „Darkwood Dub“, Bojan Drobac Bambi i Milorad Ristić Miki, i operska pevačica Katarina Jovanović, zatim „Lollobrigida“, „Sunday Stories“ i drugi.

Lalić je naglasio da urbana kultura ne podrazumeva samo tradicionalne descipline i da je održivi razvoj stvar ponašanja te da kultura može biti platforma za afirmaciju tih ideja, dodavši da im je želja da budući Mikser haus bude primer održivog razvoja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.