U trendu

Sutra počinje Hartefakt festival

BEOGRAD – Otvaranjem izložbe Fadila Šarkija u Jugoslovenskoj kinoteci pod naslovom „Putevi očajnika“, sutra počinje peti Hartefakt Festival.

Ova serija fotografija nastala je u toku Fadilovog putovanja s jednom grupom izbeglica. Počeo je od parka kod železničke stanice u Beogradu, produživši ka Mađarskoj i Austriji.

Ono što Šarkijeve fotografije čini potresnim je sam sadržaj, ali i činjenica da se sve vreme oseća njegovo prisustvo, ne samo kao umetnika, već kao građanina koji je odlučio da u svakom pogledu bude deo velikog svetskog dešavanja. Nakon toga, u Bitef teatru od 20.00 sati zagrebački teatar Hotel Bulić izvešće Ibzenovu „Noru“ u režiji Senke Bulić.

Polazeći od jednog od najizvođenijih pozorišnih klasika na svetu, predstava se bavi problemima koji gotovo jednako intenzivno potresaju scene i društva od praizvedbe do danas.

U predstavi igraju Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač i Darko Japelj.

Istog dana održava se i trening medijskog nastupa/debatovanja u sklopu projekta „Deca devedesetih“.

Projekat „Deca devedesetih“ mapira političko ponašanje onih koji su odrastali u post-revolucionarnoj Srbiji sa željom da identifikuje njihove političke potrebe i razmišljanja, kao i da postavi pitanja s namerom da mlade pokrene na razmišljanje i društveni angažman.

U projektu učestvuju mladi od 18 do 28 godina.

Trening vodi Marko Ćirović.
Hartefakt festival podržan je od strane platfome Srbija stvara, koju je pokrenuo Kabinet predsednice Vlade Ane Brnabić kao podršku kreativnim, inovativnim i umetničkim stvaraocima u Srbiji sa namerom da podstakne dalji razvoj kreativnih industirija.

Osim toga, program festivala podržalo je Ministarstvo kulture Vlade Srbije, Gradski Sekretarijat za kulturu Beograda, Švedske i Švajcarske ambasade i drugih sponzora i pokrovitelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar