U trendu

Sutra počinje manifestacija „Radost Evrope“

BEOGRAD – Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ održava se u Beogradu od 1. do 5. oktobra, pod pokroviteljstvom Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd.
Beograd će od 1. do 5. oktobra ugostiti decu iz dvanaest zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Severne Makedonije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore. Učesnici manifestacije biće smešteni kod svojih vršnjaka – učenika beogradskih osnovnih škola iz OŠ „Starina Novak“, OŠŠ“Branislav Nušh'“ OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Ljuba Nenadović“, OŠ „Ivo Andrić“, OŠ „Branko Radičević“, OŠ „Laza Kostić“ i OŠ „Đura Jakšić“.

Manifestacija počinje u subotu, 1. oktobra, u 12 časova, u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, u Takovskoj 8, svečanim otvaranjem Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“, koji prevazilazi okvire Evrope i okuplja decu sveta.

Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd ove godine stiglo je preko 2000 radova iz Austrije, Bugarske, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Češke, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Letonije, Litvanije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Severne Makedonije, Rusije, Singapura, Slovenije, Slovačke, Turske i Srbije.
U nedelju, 2. oktobra, u 9 časova, u Palati Srbija, decu će ugostiti Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.
Nakon prijema, istog dana, održaće se karneval – svečani defile svih učesnika manifestacije u kostimima i svojim tradicionlanim narodnim nošnjama u Knez Mihailovoj ulici.

Uz orkestar, artiste na štulama, mađioničare, igru i pesmu karneval će početi na Trgu republike u podne i završiti se na Kalemegdanu, na Košarkaškim terenima „Partizan“.

U programu karnevala učestvovaće hor MŠ „Stevan Mokranjac“ iz Vranja, Umetnički centar Talija iz Beograda, duvački orkestar MŠ „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, mažoretkinje Pančeva, Hor DKCB, ritmičarke iz kluba „Ritam“ i animatori.
U ponedeljak, 3. oktobra, održaće se dva koncerta „Susreti prijateljstva“ u Sali „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd, od 10.30 i od 14 časova. Publika će imati priliku da vidi muzičko-scenske nastupe dece-gostiju i dece-domaćina i da kroz muziku i ples upozna autentičnost različitih kultura.
Kruna manifestacije je Gala Koncert, koji će se održati u utorak, 4. oktobra, u 18 časova, u MTS Dvorani. Na svečanom koncertu predstaviće se sve zemlje učesnice manifestacije sa svojim najatraktivnijim programom.

Scenario za gala koncert, posvećen jubileju 100 godina od rođenja Duška Radovića, pisala je Milena Depolo, režiju potpisuje Đurđa Tešić, a program vode Ana Vučić i Mladen Lero. Koncert će biti emitovan na 2. programu RTS u 18 časova.
Poslednjeg dana manifestacije, u sredu, 5. oktobra, u 10 časova, u Parku Ušće održaće se zabavno-rekreativni program i ekološka akcija, u okviru koje će predstavnici gostujućih evropskih država i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima, posaditi sadnice koprivića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.