U trendu

Sutra počinje Međunarodni festival monodrame i pantomime

BEOGRAD – Međunarodni festival monodrame i pantomime, 44. po redu, počinje sutra u Pozorištu lutaka „Pinokio“ u Beogradu i trajaće do 30. juna.

Od rekordnog broja prijavljenih predstava (70), selektori festivala Predrag Miletić i Marko Stojanović uvrstili su u zvaničnu takmičarsku konkurenciju sedam monodrama i četiri pantomime iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Bugarske, Gruzije i Nemačke.

Festival će otvoriti glumica Elizabeta Đorevska i tom prilikom će biti organizovana revija pozorišnih kostima Aleksandre Pecić i izveden performans „Cirkusfere“.

Pored predstava, najavljena je promocija nove knjige „Antologija savremene srpske komedije“ Radomira Putnika, brojne radionice, gostovanje Batiste Marsoa, sina svetski poznatog pantomimičara Marsela Marsoa, diskusije o statusu pantomimičara danas i uticaju tehnologija na tu sferu umetnosti, a tokom festivala odvijaće se i Drugi svetski kongres pantomime.

Zvanični deo otvoriće Anđelka Prpić monodramom Nebojše Romčevića „Šta me snađe“ i monodrama „Pjero“ Aleksandra Alijeva iz Sofije.

U čast nagrađenih, van konkurencije, Kristina Šikanić će izvesti monodramu o životu velike plesačice Isadore Dankan „Ja, Isadora“.

O nagradama Zlatna kolajna za monodramu „Maja Dimitrijević“ i Zlatna kolajna za pantomimu, odlučivaće stručni žiri u sastavu: glumac Milan Caci Mihajlović, dramaturg Molina Udovički i teatrolog Dragana Bošković.

Biće dodeljene i nagrada publike Zlatna kolajna „Siniša Dakić“, Nagrada za inventivnost i nagrada „Ljuba Moljac“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar