U trendu

Sutra počinje retrospektiva filmova Marka Reće u Kinoteci

BEOGRAD – Retrospektiva filmova istaknutog katalonskog reditelja Marka Reće, biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci od subote, 29. oktobra do 2. novembra, u organizaciji Instituta Ramon Llull, konzorcijuma koji na internacionalnom nivou promoviše katalonski jezik i kulturu.

Tokom pet dana retrospektive pod nazivom „Prozori života, biće prikazano 16 dugometražnih i kratkih ostvarenja ovog reditelja, čiji filmovi odražavaju specifičan duh katalonskog podneblja, povezujući tradicionalno i savremeno shvatanje života i međuljudskih odnosa.

„Većina Rećinih filmova govori o običnom narodnom čoveku zahvaćenom procesima modernosti, industrijalizacije i marginalizacije, koji se naročito odražavaju na sudbinu porodice i porodičnih veza. Deca i mladi po pravilu odrastaju u ekonomski nesigurnom okruženju, uz bolnu odsutnost roditelja i nemogućnost odraslih da im pruže svu potrebnu brigu. Uprkos teškim okolnostima, nenametljivi junaci ovih priča upuštaju se strasno u avanturu života, tragajući za sazrevanjem, prijateljstvom i bliskošću, sa humorom i hrabrošću“, navodi filmska kritičarka Ivana Kronja.

Tokom retrospektive biće prikazani Rećini dugometražni filmovi „Sloboda“, „Nebo se diše“, „Trešnjevo drvo“, „Pau i njegov brat“, „Praznih ruku“, „Avgustovski dani“, „Mali Indijanac“, „Savršen dan za puštanje zmaja“ i „Mostovi Sarajeva“.

U selekciji kratkometražnih ostvarenja Marka Reće naći će se „Poslednji trenutak“, „Stražar“, „Strah od pada“, „La Maglana“, „Kasno je“, „Obalska patrola“ i „Viđene stvari“.

Mark trenutno radi na tri dugometražna filma: „Divlja ruta“ (Ruta Salvatge), „Kentauri noći i „Lucija i Zoran“. „Divlja ruta“, trenutno u postprodukciji, triler je snimljen na katalonskom i srpskom jeziku uz učešće Borisa Isakovića, Sergeja Trifunovića i Kemala Rizvanovića.

Snimljen je u februaru ove godine u katalonskim Pirinejima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar