U trendu

Sutra u Ćupriji počinju „Matićevi dani“

ĆUPRIJA – Tradicionalna književna manifestacija 37. „Matićevi dani“ posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898.-1980.) rođenom u Ćupriji, počeće sutra u ovom gradu i trajaće do 13. septembra.
Manifestacija se održava u organizaciji Narodne biblioteke „Dušan Matić“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine.
Centralni deo manifestacije je 12. septembra, kada će se u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u rodnoj kući Matića, održati okrugli sto – naučni skup na temu „Stvaralštvo i uticaj Dušana Matića na kulturni život Srbije i Jugoslavije i kulturnoj saradnji sa Francuskom“.
Na dan rođenja Matića, 13. septembra, u Narodnoj biblioteci biće uručena književna nagrada „Matićev šal“ za najbolju prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku Srbije do 27. godina starosti, po oceni tročlanog žirija, na čijem je čelu pesnik iz Beograda Radomir Andrić.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa a ime dobitnika, prvi put ove godine, biće saopšteno na samom uručenju nagrade.
Manifestacija počinje, 6. septembra u 12 sati, otvoriće je direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blšković, a u muzičkom delu učestvuju polzanici Škole za muzičke talente Ćuprije.
U Muzeju „Horeum Margi – Ravno“, u 18 sati biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, prispelih na konkurs „Matiću u čast“.

U toku manifestacije, biće prestavljena i digitalna animacija crteža Dušana Matića pod nazivom „Poema u boji“, razgovaraće se o Matiću kao prevodiocu.
Biće izvedena i monodrama „Flora sends“ Ferzeng teatra Beograd, „Etno džez koncert“, Poetsko veče „Večni plamen“, predavanja na temu „Dušan Matić i mladi“ i „Naše blago – Legat Dušana Matića“, „Dušan Matić školama u pohode, u slavu poezije i Dušana Matića“…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.