Sve je spremno za 16. Noć muzeja

BEOGRAD – “Noć muzeja” će sutra od 16 časova do ponoći, dočekati hiljade posetilaca širom zemlje, a samo u Beogradu svoja vrata otvoriće muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture na više od 60 lokacija širom grada.
Više od 40 gradova širom Srbije spremno je za manifestaciju koja, iz godine u godinu, dokazuje da interesovanje za kulturu, kvalitetne sadržaje i najbolji provod u muzejima ne jenjava.
Šesnaesta “Noć muzeja” ove subote poziva posetioce na neobične izložbe, susreta sa stranim i domaćim umetnicima i da zavire u neke nove i one pomalo zaboravljene prostore.
Priliku da svečano otvori ovogodišnju “Noć muzeja” u Beogradu dobio je veseo dečji DFhor predvođen Bojanom Vunturišević, koji će nastupiti ispred Paviljona “Cvijeta Zuzorić” u 15.45 časova.
Od neverovatnih ogledala i njihovih priča u Etnografskom muzeju , preko velike hipi izložbe o najpoznatijem rok festivalu Vudstoku u Galeriji ULUS-a , do provokativne postavke „Granice (ne)mogućeg – priče sa carine“ u Ustanovi kulture Stari grad, posetioce “Noći muzeja” u Beogradu očekuju najrazličitiji sadržaji podeljeni u nekoliko geografskih zona i tematskih celina.
“Viasat History” turu “Neispričane priče “ čine postavke koje posetioci mogu da vide premijerno ili isključivo u “Noći muzeja”.
Tako će posle četvrt veka u Muzeju Jovana Cvijića javnosti biti izložena dela čuvenog slikara Petra Dobrovića iz Legata Flegel, prvi put će u “Noći muzeja” kroz vođene ture Bitef teatar provešće posetioce „iza scene“ i “upoznati” ih sa svojom čuvenom osnivačicom Mirom Trailović, a premijerno za ovu priliku Fakultet muzičke umetnosti otvara svoja vrata široj javnosti i iz zaborava vraća u svojoj domovini nepravedno zapostavljenog srpskog kompozitora Petra Stojanovića.
Sa željom da umetnost i kulturu približe svojim najmlađim posetiocima, organizatori “Noći muzeja” pripremili su za njih posebno osmišljenu turu kroz muzeje i galerije među kojima su Pedagoški muzej , Muzej afričke umetnosti , Paviljon “Cvijeta Zuzorić” i Zoološki vrt .
“Noć muzeja” će imati i svoj zvaničan afterparti u Dorćol Platzu , gde će se dobar provod nastaviti od ponoći do dva sata.
Sve posetioce uz pokazanu ulaznicu za “Noć muzeja” očekuje besplatno piće dobrodošlice, a za muziku će biti zadužen di-džej De Flow.
Cena ulaznica u pretprodaji iznosi 450 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 500 dinara.
Deca do pet godina ne plaćaju ulaznicu, a jedna karta važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.