U trendu

Svečana akademijau SANU posvećena Svetom Savi

BEOGRAD – Svečcana akademija „800 godina od posvećenja Svetog Save za prvog srpskog Arhiepiskopa“ održana je danas u Svečanoj sali Srppske akademije nauka i umetnosti.

Akademiju je otvorio predsednik SANU Vladimir Kostić koji je naglasio da u istorisjkom protoku naroda, celina, država postoje događaji koji menjaju tok i pravac istorije.

„Nakon takvih događaja više ništa nije isto. Jedan od takvih događaja je i 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 800 godina od posvećenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa. Okolnosti i politički kontekst u kojem se sve to odigravalo isijavaju neizbežnost aktuelnosti koja srednejvekovna svrstavanja prepoznaje i kao deo uzroka za migrene koje trenutno muče Srbiju“ kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, iz magme iz koje će iznedriti samostalna srpska država zasnovana na „za to vreme“ inheretnoj komplementarnosti svetovne i crkvene vlasti ipak se probija ime Rastka Nemanjića, potonjeg momaha Save, čija je misija u privremenom središtu vizantijskog cara bila ključna da Srbija dobije autokefalnu crkvu.

„Ovaj svetac je ispunio toliki prostor naše samosvesti identiteta i istorijskog kontinuiteta da su istina, ali i legenda, o njegovom delovanju, jednostavno, bez pandana“, kazao je Kostić.

Akademik Ljubomir Maksimović, potpredsednik SANU, napomenuo je da je pre više od dve godine u organizaciji SANU održana naučna tribina posvećena 800- godišnjici uspostavljanja kraljevstva u srednjevekovnoj Srbiji.

„Taj i današnji događaj proslavljaju se na dostojan način. Ako Vizantiju, kako je danas uobičajeno posmatramo kao amalgam pravoslavlja, rimskog pravnog poretka i helenske kulture, onda srednjevekovnu Srbiju na njenom putu nezavisnosti možemo posmatrati kao amalgam pravoslavlja, autohtonih državnih i društvenih institucija i zapadne društvene, privredne i kulturne komponente“, kazao je Maksimović.

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar, kazao je da se u hilandarskom bratstvu začela želja da ovu važnu godišnjicu iskoriste kako bi crkva imala presudni značaj za oblikovanje sveštene ličnosti kakav je Sveti Sava.

„Gospod ga je odabrao da u veru prosvetli ceo jedan narod. Obeležavanje ove godišnjice služi i da još jednom ukažemo na jedinstveni značaj Svete Gore u celom pravoslavlju. Sve što su naši sveti oci učinili kroz vekove daje svoje plodove i danas“, kazao je arhimandrit Metodije.

U programu Svečane akademije izvedene su prigodne kompozicije akademika Svetislava Božića, a glumac Nebojša Dugalić čitao je odlomke iz Žitija Svetog Save od Domentijana, njegovog prvog biografa.

Svečanoj akedmiji u SANU prisustvovali su generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Naučnu tribinu „Svetogorski i hilandarski monah Sveti Sava“, koja se danas održava u SANU, organizovali su Vizantološki i Hilandarski odbori SANU, u saradnji sa Svetogorskim centrom u Solunu, Zadužbinom Svetog Manastira Hilandara i Društvom prijatelja Svete Gore iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar