U trendu

Svečano otvoren 75. Filmski festival u Kanu

KAN – Sedamdeset peti filmski festival u Kanu otvoren je uz crveni tepih, glamur i prisustvo svetskih filmskih zvezda, posetilaca i filmskih gledalaca, vraćajući festivalski sjaj u ovaj grad na Azurnoj obali.

„Jednostavno sam presrećan“, rekao je predsednik festivalskog žirija Vinsent Lindon pred brojnim novinarima.

Uz Lindona su bili i članovi Kanskog žirija sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca, među kojima i Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, Džef Nikols i Asgar Farhadi i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Najveća svetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dve godine prekida zbog pandemije korona virusa uz glamurozne zabave i masovni povratak publike u bioskope.

Festival je danas otvoren projekcijom zombi filma Mišela Hazanavicijusa „Final Cut“, a publika će imati priuliku da vidi i holivudske mega hitove kao što je „Top Gun: Maverick“ Toma Kruza koji se po prvi put u svojoj 30-godišnjoj karijeri pojavljuje na Kanskom festivalu.

Oskarovac Forest Vitaker biće nagrađen počasnom Zlatnom palmom za životno delo, a njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom pod naslovom „Radi mira“, koji je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

S obzirom da je tragedija u Ukrajini sveprisutna, senka ukrajinskog rata lebdela je i nad Kanom, a u debatama je dominirala tema o ulozi filma u periodima nasilja.

Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu „Veliki diktator“ u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

Zelenski, obučen u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu košulju, izazvao je gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti i prisećajući se filmskih klasika poput „Apokalipsa danas“ Frensisa Forda Kopole i „Veliki diktator“ Čarlija Čaplina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.