U trendu

Svetislavu Basari nagrada „Dušan Vasiljev“

Nagrada „Dušan Vasiljev“ za 2016. godinu pripala je Svetislavu Basari za roman „Andrićeva lestvica užasa“, u izdanju „Lagune“, saopštila je Gradska uprava Kikinda.

Žiri, u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, odluku je doneo jednoglasno.

U obrazloženju se naglašava da Basarini romani kao da su izvan svakog toka onoga što bi danas predstavljalo postjugoslovensku književnost.

„“Andrićeva lestvica užasa“ predstavlja jedan ekstenzivan, izrazito uspešan basarijanski dijalog, zapravo niz solilokvija dvojice centralnih junaka prevashodno o Andriću, ali i o srpsko-hrvatskim odnosima koje ovaj pisac simbolizuje“, ocenio je žiri.

Basaru kao eksplicitno političkog pisca, često kolumnistički nastrojenog, zanima, kako je primetio žiri, izvrganje ruglu fame oko srpsko-hrvatskih sukoba, odnosno pokušaj da kroz figuru Andrića, kao jednog od retko uspešnih književnika s južnoslovenskog govornog područja, progovori o sudbini ovdašnje literature i umetnosti.

Članovi žirija su od 125 naslova u najuži izbor uvrstili, pored nagrađenog dela, i roman Žarka Radakovića „Kafana“ („Čarobna knjiga“) i knjige priča „Spisak senovitih imena“ Milana Micića (RTS) i „Kao Celanovi ljubavnici“ Ota Horvata (Akademska knjiga).

Književnu nagradu „Dušan Vasiljev“ dodeljuje Gradska uprava Kikinde sa ciljem promocije savremene srpske književnosti i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar