Svetlana Slapšak dobitnica Vitalove nagrade

Svetlani Slapšak je za roman „Ravnoteža“ pripala književna nagrada „Zlatni suncokret“ koju već dve decenije dodeljuje kompanija „Vital“.

Kritičarka, antropološkinja i stručnjakinja za antiku Svetlana Slapšak dobitnica je 20. Vitalove nagrade za najbolje književno delo koje se daje žanrovima roman, pripovetka, poezija, književna kritika, esej i književna publicistika, saopštio je izdavač nagradjenog dela.

Prošlogodišnja nagrada pripala je Draganu Velikiću za roman „Islednik“.

Roman Svetlane Slapšak o ženama u Beogradu tokom rata u Jugoslaviji, kroz duhovite i ironične dijaloge traga za odgovorom na pitanje kako u jednom neuravnoteženom društvu održati sopstvenu ravnotežu.

U saopštenju žirija koji su činili Dragan Jovanović-Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, navedeno je da nagradjeni roman „veoma dobro kombinuje sliku sveta sa dubljim intelektualnim pitanjima našeg vremena vezanim za prirodu sećanja i kritiku didaktičkih opsesija prošlošću.

„Ravnoteža“ je izuzetno uspela literarna konstrukcija koja spaja elemente porodičnog romana, romana-hronike, parodiju pripovedačkog patosa realističkog romana, kao i stilizaciju viktorijanskog romana. Roman je enciklopedijski razigran i, uprkos ozbiljnosti teme, obojen osobenim humorom i afirmacijom prijateljstva, poverenja i ljubavi“, navodi se u saopštenju izdavačke kuće „Laguna“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.