U trendu

Svetlana Slapšak dobitnica Vitalove nagrade

Svetlani SlapÅ¡ak je za roman „RavnoteÅŸa“ pripala knjiÅŸevna nagrada „Zlatni suncokret“ koju već dve decenije dodeljuje kompanija „Vital“.

Kritičarka, antropološkinja i stručnjakinja za antiku Svetlana Slapšak dobitnica je 20. Vitalove nagrade za najbolje knjişevno delo koje se daje şanrovima roman, pripovetka, poezija, knjişevna kritika, esej i knjişevna publicistika, saopštio je izdavač nagradjenog dela.

ProÅ¡logodiÅ¡nja nagrada pripala je Draganu Velikiću za roman „Islednik“.

Roman Svetlane Slapšak o şenama u Beogradu tokom rata u Jugoslaviji, kroz duhovite i ironične dijaloge traga za odgovorom na pitanje kako u jednom neuravnoteşenom društvu odrşati sopstvenu ravnoteşu.

U saopÅ¡tenju ÅŸirija koji su činili Dragan Jovanović-Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden, navedeno je da nagradjeni roman „veoma dobro kombinuje sliku sveta sa dubljim intelektualnim pitanjima naÅ¡eg vremena vezanim za prirodu sećanja i kritiku didaktičkih opsesija proÅ¡lošću.

„RavnoteÅŸa“ je izuzetno uspela literarna konstrukcija koja spaja elemente porodičnog romana, romana-hronike, parodiju pripovedačkog patosa realističkog romana, kao i stilizaciju viktorijanskog romana. Roman je enciklopedijski razigran i, uprkos ozbiljnosti teme, obojen osobenim humorom i afirmacijom prijateljstva, poverenja i ljubavi“, navodi se u saopÅ¡tenju izdavačke kuće „Laguna“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.