U trendu

Sveto ulje za krunisanje kralja Čarlsa osvećeno u Jerusalimu

LONDON – Sveto ulje koje će biti korišćeno za pomazanje kralja Čarlsa Trećeg na krunisanju u maju osvećeno je u Jerusalimu, odražavajući veze britanskog monarha sa Svetom zemljom, saopštila je Bakingemska palata.

Njegovo Blaženstvo Teofil III, grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima i gradski anglikanski nadbiskup Hosam Naum osvetili su ulje u hramu Groba Gospodnjeg, dodaje se u saopštenju.

Ulje će se koristiti za pomazanje kralja Čarlsa i kraljice supruge Kamile, tokom ceremonije krunisanja u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 6. maja.

Tradicionalno, ulje se sipa iz ampule na Krunidbenu kašiku, a zatim se njime pomazuju ruke, grudi i glava vladara.

Osvećeno ulje je napravljeno od maslina ubranih iz dva gaja na Maslinovoj gori, istočno od Jerusalima, kod manastira Svetog Vaznesenja i manastira Marije Magdalene, gde je sahranjena Čarlsova baka, princeza Alisa od Grčke.

Nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi, koji će predvoditi službu, rekao je da je njegova želja da ulje bude sa Maslinove gore.

„Ovo pokazuje duboku istorijsku vezu između krunisanja, Biblije i Svete zemlje. Od drevnih kraljeva do današnjih dana monarsi su bili pomazani uljem sa ovog svetog mesta“, rekao je Velbi, duhovni poglavar Anglikanske crkve.

Ulje, namirisano susamom, ružom, jasminom, cimetom, nerolijem, benzoinom i cvetom narandže, istog je sastava kao i ulje korišćeno za krunisanje pokojne kraljice Elizabete pre 70 godina, a ta formula koristi se stotinama godina, navodi se u saopštenju Palate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.