U trendu

Svetski poznata perkusionistkinja Evelin Gleni u NS

BEOGRAD – Koncert svetski poznate perkusionistkinje Evelin Gleni i eksperimentalnog muzičara iz Sente, Silarda Mezeija održaće se 9. oktobra u novosadskoj Gradskoj koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova.

Njihov koncert koji predstavlja zanimljiv umetnički spoj, biće uvod u poslednji programski luk Evropske prestonice kulture – Druga Evropa, a danas je počela prodaja ulaznica.
Ulaznice za koncert biće dostupne od danas, 20. septembra, na celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, kao i na njihovom sajtu.

Dvostruka dobitnica Gremi nagrade, Evelin Gleni, će nastupiti zajedno sa Silardom Mezeijem, muzičarem i kompozitorom iz Sente koji izvodi i komponuje savremenu improvizovanu muziku, i Polar Kvartetom koji čine: Silard Mezei – viola, Bogdan Ranković – klarinet, bas klarinet, alto i tenor saksofon , Ivan Burka – vibrafon, marimba, perkusije i Ervin Malina – kontrabas.

Pre improvizacije sa Silardom Mezeijem, Evelin će izvesti i delo „Komad za ples“ kompozitora Džejmsa Kijana, koje je komponovano baš za nju.

Evelin Gleni i Silard Mezei su 2018. godine snimili album improvizovane muzike pod nazivom „The Core-tet Project“ sa još dva vrsna improvizatora Džonom Hemersamom i Majklom Džeferijem Stivensom.

Ovo će biti njihovo prvo zajedničko izvođenje pred publikom u sklopu projekta „Kreativne ambasade i ambasadori” čiji je upravo cilj povezivanje velikih svetskih zvezda sa umetnicima iz Srbije.

Jedinstvena inkluzivna radionica sa Evelin Gleni

Nesvakidašnja inkluzivna radionica „Oseti zvuk“, koju vodi svetski poznata perkusionistkinja Evelin Gleni, održaće se 8. oktobra u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ sa početkom od 11 časova.

Radionica je namenjena muzičarima, nastavnicima muzike, plesačima, defektolozima, aktivistima i svima koji se aktivno bave muzikom i inkluzijom.

Pored osnovnih muzičkih znanja o perkusijama, cilj radionice je i da učesnicima pomogne da prepoznaju i razviju svoje potencijale, unaprede alate za korišćenje muzike u kreiranju inkluzije i da pruži drugačiji pristup umetnosti.

Trajanje radionice je 90 minuta i održaće se na engleskom jeziku, uz prevod na srpski znakovni jezik.

Evelin Gleni je gluva od svoje dvanaeste godine i nastupa bosonoga, kako bi celim svojim telom osetila muziku.

Poznata je i po održavanju perkusionističkih radionica. Njena misija je naučiti svet da zaista sluša i da pruži drugačiju perspektivu doživljaja muzike.

Programski luk Druga Evropa biće veliko finale Evropske prestonice kulture koji će od 7. oktobra do 27. novembra pokrenuti pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovesti do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар