U trendu

Svetski tražena predstava, Zeldinova „Ljubav“ na Bitefu

BEOGRAD – Pedeset šesto izdanje Bitefa biće održano u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom „Mi – junaci rada svog“, a festivalska publika će, u okviru glavnog programa, imati priliku da pogleda devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, među kojima su neke u režiji najznačajnijih svetskih autora kao što su Kejti Mičel, Jan Martens i Aleksander Zeldin.

Upravo Zeldinova predstava „Ljubav“ će svakako biti jedan od aduta festivala.

Nastala u koprodukciji autorove kompanije i pozorišta Odeon iz Pariza, ova produkcija će na Bitefu imati tri izvođenja i to u prostoru Luke Beograd.

Posle londonskog Nacionalnog teatra, pariskog Odeona, berlinskog Šaubinea, bečkog festivala Viner Festvohen i Bitef će imati to zadovoljstvo da prikaže jednu od najtraženijih svetskih predstava prema kojoj je BBC snimio istoimeni film.

Ona je deo Zeldinovog triptiha pod nazivom „Nejednakosti“, koji čine i predstave Više od brige i Vera, nada i dobročinstvo i koji, kao što njegov naslov sugeriše, tretira socijalne probleme.

U predstavi „Ljubav“ prate se sudbine nekoliko ljudi koje su nesrećne životne prilike, gubitak stana, domovine i/ili posla, okupile na istom mestu, u svratištu.

Životnost ovih sudbina, vrhunska realistička gluma i veoma uverljivo prikazan ambijent stvaraju gotovo utisak dokumentarnosti, iako je reč o fikciji, doduše hiperrealističkoj.

Naslov predstave odudara od ove sirove i surove građe, ali samo na prvi pogled, jer koliko god životi protagonista bili sumorni i teški, njih obeležava ljudsko dostojanstvo i ljubav prema bližnjima.

Kritika uglavnom opisuje ovu predstavu kao neodoljivu i zabavnu, ali i neverovatno „neudobnu“ i emotivnu za publiku.

Prema njima, tajna Zeldinovog uspeha je u tome što nam pokazuje nesrećne ljude u međusobnim trvenjima, ali potencirajući njihovu dobrotu, dostojanstvo i ljubav koju osećaju, bez opasnosti da postane patetičan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar