U trendu

„Tačka pre zasićenja“ o klabingu 16. oktobra u Bitef teatr

BEOGRAD – Multimedijalna predstava „Tačka pre zasićenja“ u režiji Stevana Bodrože, imaće beogradsku premijeru 16. oktobra na sceni Bitef teatra, koji je koproducent projekta sa „Puls teatrom“ iz Lazarevca.

Prema tekstu Barbi Marković i Gorana Milenkovića, u dramatizaciji Mine Ćirić, u novoj drami igraju – Željko Maksimović, Milena Predić, Mihaela Stamenković/Mira Janjetović, Milica Stefanović, Lazar Maksić, Boba Stojimirović/Aleksandar Trmčić, Tamara Pjević, Ana Ignjatović, Nataša Gvozdenović, Dušan Bajčetić, Jelena Bulatović, Staša Ivanović.

Prema rečima reditelja Bodrože, projekat „Tačka pre zasićenja“ predstavlja pokušaj da se kulturni fenomen „klabing“ (izlazak u klubove na uživanje u elektronskoj muzici) poveže sa teatrom i drugim umetnostima kako bi nastao hibrid koji bi privukao onu publiku koja često ide u klubove, a u manjoj meri posećuje kulturne događaje.

Zašto živimo, šta želimo od sopstvenog postojanja, gde se u nama nalazi životni polet i radost samog postojanja, neka su od filozofskih pitanja ove drame.

„Na počecima zapadne civilizacije, u Staroj Grčkoj, upravo je pozorište obavljalo ritualnu i kolektivnu funkciju, bilo je mesto pročišćenja i katarze. Danas je ono u većoj meri jedna visoko elitistička i u mnogo čemu muzejska forma, a ritualne funkcije u društvu preuzeli su sportski događaji, nepoštedna arena politike i na posletku klabing“, izjavio je reditelj nove predstave.

Prema njemu, cilj ovog neobičnog projekta je da kroz spajajanje klabinga sa teatrom, dodeli klabingu veću i odgovorniju društvenu ulogu, a teatru vrati njegovu ritualnu moć.

Projekat je deo ciklusa „Podrška nezavisnoj sceni“ koji je neko vreme pokrenuo Bitef teatar, čija će pozornica biti pretvorena u „tehno katedralu”.

Zbog religiozne note u tekstu, predstava će biti po ugledu na srednjovekovne liturgijske drame, te koristiti prostor Bitef teatra tako da publika kroz njega prati aktere i bira ugao iz kog će posmatrati određene segmente.

Autorsku ekipu potpisuje i koreograf Tamara Pjević, kostimograf Milica Kolarić , kompozitor muzike Draško Adžić, a rešenje prostora i video radova je realizovao Miroslav Sretenović (Izvanredni Bob).

Predstava će kombinovati savremeni ples, dramski tekst, tehno muziku, svetlosne efekte i višekanalne videoinstalacije kao ukrštanje visoke kulture sa fenomenom klabinga i tehno muzike.

Na sceni će biti pet glumaca i šest plesača, a pred glumce je stavljen izazov da plešu u predstavi približno kako će to raditi plesači iz trupe Bitef Dance Company, u kome se nalazi i – spomenuti koreograf Tamara Pjević, istaknuti član ove trupe.

Reditelj i koreograf nastupaju kao kreativni tim – tandem zajedničkog i jednako važnog autorstva.

Predstava od puna dva sata bez pauze će imati reprizu odmah sutradan, 17. oktobra.

Bitef teatar je najavio za 26. oktobar i gostovanje predstave „Ivona“ prema poznatoj istorijskoj drami „Ivona, burgundska princeza“ Vitolda Gombroviča, u režiji Zoltana Balaša, iz mađarske kompanije „Maladipe“ iz Budimpešte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.