U trendu

Tajne vatikanskih laguma

Svetski poznati istoričari, teolozi, filozofi, naučnici, okultisti, lingvisti, pisci i mislioci u knjizi "Tajne vatikanskih laguma" priređivača Dena Berstina i Arne de Kejzer, odgonetaju zagonetke postavljene u romanu "Anđeli i demoni" američkog bestseler pisca Dena Brauna, najširoj publici poznatog po romanu "Da Vinčijev kod", koji je svojevremeno uzdrmao svetsku javnost. I knjiga "Anđeli i demoni" se, kao i sam Braun, najviše bavi katoličkom crkvom, dugom i komplikovanom istorijom katoličke vere. U ovom vodiču za dešifrovanje Braunovih dela odvojeno je ono što je stvarno u njima od onoga što je delo Braunove fikcije.
Autori otkrivaju kako zaista funkcioniše postupak izbora pape, šta se dešavalo na suđenju Galileju, postoje li tajna značenja u delima vrhunskim umetnika, kakav je uticaj iluminata, masona i drugih društava na evropsku i američku istoriju, kao i zašto traje viševekovni sukob izmađu nauke i religije. Braunovo stapanje istinite istorije i izmišljene fantazije smesta pokreće pitanje šta su činjenice, a šta mašta u njegovim romanima. Izgleda da je Braun pročitao mnoštvo okultnih teorija i da ga je fascinirala priča koju nam pripoveda njegova verzija istorije, a koja je u suprotnosti sa korumpiranom i organizovanom religijom današnjice.
Na stranicama "Tajni vatikanskih laguma" ističe se da je u Braunovim delima najvažnije shvatiti njegov način korišćenja mita i metafore, njegovu neverovatnu sposobnost da sugeriše neobična alternativna objašnjenja istorijskih događaja i njegov talenat da pronađe ideje i simbole koji su se godinama skrivali na vrlo upadljivim mestima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar