U trendu

Takmičenje umetničkih banera

Kada govorimo o umetnosti pojam „digitalna“ je sve češće u upotrebi. Nove tehnologije donose nove načine izražavanja i nove forme, šireći vidike i umetnika i publike.

Dok „krstarite“ Internetom, jedan od elemenata koji viđate na skoro svakoj stranici jeste baner. Izmišljen u svrhe reklamiranja, ovaj vizuelni sadržaj može da bude i malo umetničko delo, prevazilaći granice svoje osnovne namene.

Da je to tako, svedoči i nemački konkurs Kunstbanner Preis, koji svake godine organizuje ZKM (Zentrum fur Kunst und Medientechnologie Karlsruhe) – Centar za umetnost i medije. Cilj ovog takmičenja je unaprediti kvalitet banera i učiniti da ovaj, sveprisutni vizuelni element postane zanimljiviji i izražajniji.

U 2001. godini će ovaj konkurs postati i zvanično internacionalan, tako da mogućnost da na njemu učestvuju imaju svi grafički dizajneri i kreativni ljudi, bez obzira na to gde žive i rade. Svi prijavljeni radovi moraju da budu „teški“ maksimalno 16 kB, sa dimenzijama 468×60 piksela, u ne više od 256 boja. Mogu da budu statični ili animirani, u .gif formatu ili rađeni u Flash-u. Rok za predaju radova je 30. mart 2001. godine, a nagrade nisu zanemarljive: pobedniku će biti dodeljeno 2.500 eura, a osvajačima drugog i trećeg mesta 1.500, odnosno 1.000 eura.

Radovi se šalju putem email-a (kunstbanner@metropolis.de), a više informacija, kao i mogućnost da pregledate radove prošlogodišnjih pobednika, ćete pronaći na adresi http://kunst.metropolis.de/mkp2001/english/index.php.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.