U trendu

Tamara Jokić: Umetnost je lepa i opasna

BEOGRAD – Kantautorka Tamara Jokić održaće koncert 25. avgusta u Bitefart kafe Samer stejdžu na Kalemegdanu, dok je u pripremi njen prvi album na portugalskom i španskom jeziku za međunarodno tržište.

„Repertoar koji će publika imati priliku da čuje sačinjen je od autorskih kompozicija, fado klasika i mediteranskih pesama u mom aranžmanu“, rekla je Jokić agenciji Tanjug.

Rodom iz Valjeva, Jokić je završila Filološki fakultet u Beogradu, potom je kratko studirala u Granadi u Španiji, da bi završila master u Beogradu, a onda i Berkli koledž na odseku za pevanje, kompoziciju i muzički biznis.

„Geografski ili konceptualno može zvučati kao neobična kombinacija, ali moram priznati da je uvek tu postojala nit koja objedinjuje, a ona podrazumeva umetnost i jezike, komunikaciju i izraz“, rekla je muzičarka.

U Bostonu joj je tečan izgovor španskog i portugalskog otvorio „mnoga vrata na pevačkom i kompozitorskom planu“, a upravo je na Berkliju upoznala producenta Havijera Limona, koji ju je pozvao da nastupi u Madridu sa fado pevačicom Marizom i mnogim drugim umetnicima 2019. godine.

Za Jokić su prilike da podeli pozornicu sa Marizom, pevačicom sevdalinki i tradicionala Amirom Medunjanin, klaviristom Bojanom Zulfikarpašićem i drugima, bila „veoma dragocena iskustva, potpuno nezamenjiva“.

„Deliti scenu sa takvim umetnicima i izvođačima je veliko blago i nešto što ne služi samo kao inspiracija, već i kao plodno tle za učenje, usavršavanje i razumevanje samog sebe kao umetnika“, istakla je Jokić.

Novi album sa pesmama na portugalskom i španskom snimljen ove godine za diskografsku kuću Soni mjuzik Portugal, „sačekaće sledeću sezonu koncerata i javnih izvođenja“, najavila je Jokić.

„Album se sastoji iz pesama koje su nastale u saradnji sa Limonom i portugalskim producentom Diogom Klementeom. Bila mi je velika čast da pevam njihove kompozicije i da im dam svoj glas, jer su pažljivo skrojene prema mom glasu i senzibilitetu, i pričaju priče koje su moje, meni bliske i veoma posebne“, naglasila je pevačica.

Živeći proteklih nekoliko godina u SAD, Jokić je već nastupala u Njujorku, Bostonu, povremeno u Madridu i drugim evropskim gradovima, izvodeći muziku koju je napisala sama ili u saradnji sa basistom Perom Krstajićem ili izraelskim gitaristom Giladom Barakanom.

„Iz ovih divnih saradnji nastao je repertoar koji sam premijerno predstavila u Karnegi holu početkom prošle godine, a sada ću imati i veliko zadovoljstvo i sreću da ga izvedem i u Beogradu“, rekla je Jokić.

U Beogradu će 25. avgusta nastupiti u pratnji klaviriste Stevana Milijanovića, saksofoniste Luke Ignjatovića, bubnjara Peđe Milutinovića i basiste Akoša Forgača.

„Mislim da ne postoje opipljive granice ni u muzici ni u životu. Zato je umetnost lepa i opasna, sve je moguće. Međutim, treba imati u vidu da je i u umetnosti potrebna struktura i iskrenost, ne zbog prilagođavanja ustaljenim normama, već zbog izgrađivanja sopstvenog izraza, jasnoće i autentičnosti“, ocenila je Jokić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.