U trendu

Tarnerova nagrada za 2001. godinu

Prestižna Tarnerova nagrada, koja se dodeljuje savremenim britanskim umetnicima, ove godine pripala je Martinu Kridu (Martin Creed), koji se predstavio instalacijom pod imenom „Rad br.227: Svetla se pale i gase“. Rad predstavlja praznu prostoriju u kojoj se nalazi jedna svetiljka, koja se pali i gasi. Britanska kulturna javnost je očekivala više: od 1984. godine, kada je nagrada ustanovljena, dobitnici su često izazivali žustre polemike, šokirajući i sablažnjavajući javnost.

Za nagradu (koja donosi i 20.000 funti) bili su nominovani i Majk Nelson (Mike Nelson), Ajzak Džulijen (Isaac Julien) i Ričard Bilingem (Richard Billingham), koji, smatraju kritičari, nisu doneli ništa originalno, a još manje šokantno ili skandalozno. Prvi od ovih umetnika izložio je instalaciju „The Cosmic Legend of the Uroboros Serpent“, koja se sastoji od prašnjavog hodnika ispunjenog odbačenim predmetima, a koji vodi u radionicu. Ajzak Džulijen je konkurisao sa dve video instalacije, od kojih jedna prikazuje dvojicu kauboja koji se goli kupaju, a zatim i igraju na pustinjskom autoputu, praćeni kraljicama lepote. Ovaj rad su kustosi galerije Tejt (Tate Gallery), inače institucije koja je pokrovitelj nagrade, opisali kao „film koji istražuje muškost i homoerotičnost“. Treći se stvaralac predstavio sa dva video rada, „Smoking Backwards“ i „Ray in Bed“, od kojih poslednji prikazuje njegovog oca alkoholičara kako se budi iz sna dok mu supruga donosi čaj.

Što se tiče nagrađenog rada, reakcije su uglavnom „mlake“, od onih koje konstatuju da je rad neoriginalan i viđen već mnogo puta, do onih koje tvrde da su ovogodišnji radovi vrlo konzervativni, i da im nedostaje hrabrost ili stav. Retke pohvale izrečene na račun laureata uglavnom se svode na isticanje minimalizma i čistote u umetničkom postupku. Uglavnom, posle radova umetnika koji su koketirali sa smrću (Damien Hirst) ili bili na ivici pornografije (Tracey Emin), ovogodišnji kandidati su delovali prilično „umiveno“.

Ove godine nije bilo kontroverznih dela, ali je sama dodela, prenošena na britanskom kanalu Channel 4, ipak obeležena malim skandalom: Madona, koja je uručivala nagradu, nekoliko puta je u svom govoru upotrebila reč „motherfuckers“, iskoristivši priliku i da se podsmehne modernom shvatanju demokratije. „U doba kada se politička korektnost ceni više nego iskrenost, želim da vam poručim: samo nastavite tako, mamoje*ci, svi ste vi pobednici!“, izjavila je ona, obraćajući se kandidatima za nagradu. Nakon dodele, uredništvo kanala se izvinilo gledaocima zbog Madoninih psovki u udarnom terminu.

Srodne teme:

  • Umetnička gerila!?
  • Koliko vredi Tarnerova nagrada?
  • Savremena umetnost je đubre?

    Korisna adresa:

  • Tate Britain – The Turner Prize

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.