U trendu

Teatar na raskršću od 7. septembra u Nišu

NIŠ – Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ biće održan od 7. do 14. septembra u Narodnom pozorištu Niš, gde će biti odigrano šest predstava iz regiona, koje su u konkurenciji za festivalske nagrade.

Na otvaranju biće izvedena premijera predstave „Čudo Svetog Georgija“ u režiji Nikole Zavišića, u koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ iz Bugarske, Narodnog pozorišta Niš i Teatra „Joan Slaviči“ iz Rumunije, a slede 8. septembra „Za sada je sve ok“ rediteljke Snežane Trišić u izvođenju Kruševačkog pozorišta i 9. septembra „Dan kada ja više nije bilo ja“ rediteljka Tare Manić i Beogradskog-dramskog pozorišta.

Selektori reditelj Vlatko Ilić i teatrolog Spasoje Ž. Milovanović uvrstili su u program 10. septembra predstave „Život je san“ rediteljke Dine Markove i bugarskog „Teatra „Zong“, 11. septembra „Kons: Novo doba““ Žige Divjak i Prešernovog gledališča Kranj iz Slovenije, 12. septembra „Pazi na prazninu“ Romana Nikolića i Hrvatskog narodnog kazalište u Varaždinu i 13. septembra „Ko je ubio DŽenis DŽoplin?“, po konceptu i režiji Sonje Petrović, u izvođenju novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.

Narodno pozorište Niš saopštilo je da će prilikom zatvaranja 14. septembra biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, zatim za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala.

Biće dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade žirija novinara.

Na zatvaranju će publika imati priliku da pogleda autorski projekat Andree Gavriliju „Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda“ trupe „Mihaj Rajku“ Severnog teatra Satu Mare iz Rumunije.

U okviru Pratećeg programa festivala biće izvedene predstave „Saundtrek za film koji nije snimljen“, autora Kralja Čačka i Nine Bajsić u izvođenju Radio teatra Bajsić i prijatelja iz Zagreba, te „Heroji 4.33“ u režiji D. Damjanovskog i izvođenju Narodnog pozorišta „Jordan Hadži Konstantinov – DŽinot“ iz Severne Makedonije.

Osnivač „Teatra na raskršću“ je Narodno pozorište Niš, a održava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i uz podršku Grada Niša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.