U trendu

Tesla dani i ove godine povodom rođendana velikog naučnika

BEOGRAD – Zanimljivim susretima, eksperimentima, predavanjima, obilascima, izložbama, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće u okviru kulturno-turističke rute „Putevima Tesle“ proslavljen 10. jul, rođendan velikog inovatora i naučnika.

„Tesla dane“ organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak pet fakulteta u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i SAD.

Svake godine specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice i saradnici Klastera.

Ovogodišnja manifestacija „Tesla dani“, šesta po redu, proteći će u znaku daljeg umrežavanja i međunarodne saradnje, kako bi ruta „Putevima Tesle“ ušla već tokom leta u proces sertifikacije i postala zvanična ruta Saveta Evrope, ističu predstavnici Klastera puteva kulture.

„Institut za kulturne rute Saveta Europe je uvrstio rutu Putevima Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli da budu značajni za Dunavski region, i na njihov poziv smo predstavili projekat prošle godine na sastanku u Bukureštu. Sada imamo jake partnere u svim zemljama u kojima je Nikola Tesla ostavio traga i očekujemo da Putevi Tesle uskoro postanu prva sertifikovana ruta Saveta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku“, objašnjava Manuela Graf, predsednica UO Klastera puteva kulture.

Međunarodna ruta „Putevima Tesle“ u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na „Putevima Tesle“ je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Hrvatski deo rute obuhvata Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, Karlovac – grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka.

Nikola Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih „Puteva Tesle“.

Ruta obuhvata i Graz i Prag, s obzirom da je Tesla u ovim gradovima studirao, zatim Budimpeštu, Strazbur i Pariz jer je tu radio i ostavio traga, i naravno SAD gde je proveo veći deo svog života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.