U trendu

Toking heds se plašili zatvora u Jugoslaviji

NJUJORK – Nekadašnji gitarista i klavijaturista uticajnih Toking heds DŽeri Harison kaže da su se članovi američkog benda svojevremeno bili plašili odlaska u zatvor prilkom jednog gostovanja u Jugoslaviji.

U intervjuu njujorškom muzičkom časopisu Spin, govoreći o iskustvima „najluđe koncertne nedelje“ tokom turneje Tokin heds početkom osamdesetih, Harison se prisetio nastupa u Zagrebu, gde je sa predgrupom Tom tom klabom bio nastupao klavijaturista Tajron Dauni, koji je imao „priličnu zavisnost od kokaina“.

„Kad smo došli iza Gvozdene zavese (kokain) naravno ođednom nije bio dostupan. Kad smo stigli do Zagreba (Tajron) je postajao stvarno uznemiren. Neko nas je hteo intervjuisati. Pošao sam sa Tajronom, a on je počeo pričati sve luđe i luđe, o LSD iskustvima i slično“, prisetio se Harison.

Prema njegovim rečima, dodatan problem su bili zahtevi za fotografisanje za koje je pomislio da bi američke muzičare moglo staviti u kompromitovani položaj.

„Iznenada sam pomislio: ‘Sačekaj malo! Napraviće priču o degenerisanim zapadnjacima koji su došli kvariti mladost Jugoslavije. Bila je još pod Titom u to vreme. Rekoh: ‘Vidim šta radite, intervju je gotov!“, prisetio se muzičar.

Nakon koncerta u zagrebačkom Domu sportova za kog je Harison naveo da je „prošao sjajno“, bend se spremao za let iz Jugoslavije kada je „Tajron otkačio i počeo pišati svuda po aerodromu. Mislili smo: ‘Ići ćemo u zatvor u Jugoslaviji’. Na sreću naš turistički vodič je bio na našoj strani jer nije želeo mrlje na poslu“, rekao je Harison.

Prema njegovim rečima, Dauni je iz Zagreba poslat avionom na Jamajku.

Toking heds su 27. jula 1982. godine nastupali u Zagrebu, a prethodno 26. jula na beogradskom „Tašmajdanu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.