U trendu

“Toma” od 16. septembra u Kombank Dvorani

BEOGRAD – Najnoviji domaći film “Toma” o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, u režiji Dragana Bjelogrlića, nakon svečane premijere 15. septembra u Sava centru, već narednog dana, 16. septembra će imati drugu premijeru u Velikoj sali Kombank Dvorane od 19.30 sati.

Kako podsećaju iz ove ustanove kulture, svoj prvi veliki solistički koncert, Toma Zdravković (1938-1991) održao je upravo u Domu sindikata 1982. godine, a zatim je 1987. imao seriju koncerata i turneju pod nazivom „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“.

Tada je čak 20 puta za redom, napunio veliku Dvoranu beogradskog Doma sindikata.

Na tom istom mestu, 34 godine kasnije, u Kombank Dvorani, simbolično će u redovnoj distribuciji biti prikazivan biografski film Dragana Bjelogrlića o legendi domaće narodne muzike.

Film predstavlja impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, ali i odnos sa velikim brojem prijatelja u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome, kroz film će publika pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Predraga Živkovića Tozovca i drugih.

Biografski muzički film prati dve linije radnje, a prva je od 1991. godine – odnos Tome i doktora koji započinje lečenje muzičara i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo.

Druga linija prati Tomin život – od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić, koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, i dna života.

Dragan Bjelogrlić, osim režije potpisuje i scenario zajedno sa drugim kolegama – koreditelj filma Zoran Lisinac i Nikola Pejaković Kolja, a takođe je i koproducent ostvarenja ispred svoje kuće „Cobra film“ uz pop muzičara Željka Joksimovića i njegove kompanije „Minacord“, inače i kompozitora muzike u filmu.

Svetsku premijeru „Toma“ je imao 20. avgusta na zatvaranju Sarajevo film festivala, a onda je 21.09. otvorio „Filmske susrete“ u Nišu.

Glavne uloge u ovom filmu od skoro dva i po sata igraju – Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke – Mirjana Karanović, Marko Janketić, Srđan Žika Todorović, i mnogi drugi.

Sam početak distribucije filma se održava pred 30. godišnjicu smrti Tome Zdravkovića, koja se desila 30. septembra 1991. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.