U trendu

Tomčić i Ristić o srpskoj kulturnoj baštini na KiM

NOVI SAD – Istoričar umetnosti i direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić istakao je da je opasnost od pretvaranja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji u baštinu svih stanovnika Kosova vrlo realna, te da se Srbija mora boriti da tako ne bude.
„Opasnost da srpske svetinje, manastiri i crkve koji pripadaju srpskoj kulturnoj baštini postanu kosovski veoma je realna. Od toga su izuzeta samo četiri manastira koja su pod zaštitom Uneska – Gračanica, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Visoki Dečani. A svetinja na Kosovu i Metohiji, od onih najpoznatijih do manje poznatih, ima na 189 lokaliteta. To je i politički i kulturološki okosnica našeg nacionalnog bića i identiteta“, naglasio je Tomčić, gostujući na vojvođanskom javnom servisu u emisiji „Pres i ja“.
Istoričar Dejan Ristić kaže da Evropa i svet nedovoljno znaju šta je srpsko kulturno nasleđe, ne samo na teritoriji srpske južne pokrajine već i šire.
„Ne činimo dovoljno, pre svega u stručnom smislu, u izvođenju mera zaštite. Ne činimo mnogo ni na planu prezentacije, predstavljanja našeg kulturnog blaga, ni u Srbiji a ni inostranoj javnosti“, kazao je Ristić u emisiji u kojoj je bilo reči o Vidovdanu.
Ristić smatra da treba reagovati preventivno a ne post factum, te da slučajeve ugrožavanja kulturnog blaga treba predočiti najpre kulturnim i intelektualnim elitama na Zapadu koje, prema njegovim rečima, imaju izuzetan uticaj na formiranje stavova i strateških (političkih) opredeljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.