U trendu

„Tragovi“ Nemanje Stankovića nominovani za prestižnu nagradu

KRAGUJEVAC – Album „Tragovi“ violončeliste iz Kragujevca Nemanje Stankovića odabran je među pet najboljih u 2020. godini po izboru organizacije „Violoncello foundation“ iz Njujorka, a u kategoriji Album godine u okviru izbora za prestižnu nagradu „Liste ners’ Ćoice“.

Nagrada se dodeljuje deveti put, a glasanje iz celog sveta traje od danas do 15. marta preko sajte fondacije „Violoncello foundation“ i nakon čega će biti proglašen pobednik.
Dosadašnji dobitnici ove značajne nagrade neki su od najvećih violončelista današnjice, poput Marka Kopea i Klaudija Bohorkeza.

Stanković je izjavio da se oseća kao da je sa svojim timom saradnika nominovan za Oskara.
“Ovo je dokaz da u kulturu treba ulagati, jer je kultura ono što nas može na pravi i najbolji način predstaviti svetu, kao zemlju koja obiluje talentima, lepotom i duhovnim bogatstvom”, istakao je umetnik.

“Veoma sam ponosan što je jedan 100 posto srpski proizvod prepoznat u svetu kao jedno od najvećih dostignuća u svetu klasične muzike u protekloj godini. Ovo je ogroman podstrek meni, a verujem i svim ostalim učesnicima na albumu, da ne odustajemo, jer kvalitet i prave vrednosti uvek budu prepoznate”, zaključio je Stanković.

Na “Tragovima” se nalazi osam kompozicija srpskih autora, koji su svojim delima ostavili pravi muzički testament današnjeg vremena kao trag i putokaz za neke buduće generacije.
Album je objavljen krajem prošle godine pod etiketom izdavačke kuće “Metropolis Music” iz Beograda uz pomoć Fonda za kulturna davanja SOKOJ-a.
Kompozitori koji su pisali za Stankovića su – Nataša Bogojević, Anja Đorđević, Irena Popović, Ognjen Bogdanović, Dragana Jovanović, Ivana Stefanović, Igor Andrić i Milica Ilić.
Gosti na novom materijalu su i veoma uspešne i cenjene umetnice violinistkinja Tijana Milošević, pijanistkinja Maja Mihić i violončelistkinja Sandra Belić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.