U trendu

„Tragovi“ plesne trupe „Ultima vez“ otvaraju Bitef

BEOGRAD – Predstava „Tragovi“ belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa, u izvođenju plesne trupe „Ultima vez“ iz Brisela, otvoriće ovogodišnji Bitef festival 15. septembra na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saopštili su danas organizatori.

Kako ističu, „radi se o novom projektu, usko povezanom sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa koja se fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni“.

„Predstava „Tragovi“ je energična, duhovita i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, koja počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže a završava se komičnom, ali pretećom scenom ‘osvete prirode’ „, navode organizatori.

Vandekejbus je kao osnivač trupe „Ultima vez“ više puta gostovao na Bitefu, a njegove koreografije „7 za tajnu koja će ostati tajna“ i „Uvek iste laži“ su sa velikim uspehom izvođene u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina i dobijale Grand Prix nagradu „Mira Trailović“.

Pored toga što će lično prisustvovati otvaranju Bitefa, Vandekejbus će u organizaciji Bitefa i Stanice servisa za savremeni ples održati i masterklas za mlade profesionalce iz oblasti plesne umetnosti i koreografije.

Takođe, Vandekejbus će biti i jedan od učesnika međunarodne konferencije na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze „Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat“, koja će se u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko realizovati u okviru pratećeg programa festivala.

On će govoriti na plenarnom panelu konferencije, a pored njega će se publici obratiti italijanski filozof Franko Berardi Bifo, hrvatski filozof Srećko Horvat, i drugi.

Na ovogodišnjem Bitefu, koji će trajati od 13. do 25. septembra, učestvovaće vodeći svetski reditelji i koreografi iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea.

Među poznatim autorima koji će se predstaviti u okviru glavnog programa su Tomas Ostermajer, Ersan Montag, Sebastijan Horvat, Miloš Lolić, i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar