U trendu

„TRE SORELE“ nakon 16 godina u Zvezdara teatru

BEOGRAD – Predstava Stevana Koprivice „TRE SORELE“ u režiji Milana Karadžića ponovo će se nakon 16 godina igrati u Zvezdara teatru, a premijerno izvođenje biće 7. februara.

Karadžić je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je kada je prvi put radio komad imao nameru da napravi varijaciju na temu ogleda o ženskoj pobuni protiv konvencije, tradicije, dogme, patrijarhalne postavke sveta koja, pogotovo u malim mestima na kraju sveta znaju da okuju lepotu i slobodu.

„Tri sestre, tri mlade lepe žene, bivaju inicirane pojavom enigmatičnog muškarca i po prvi put u životu, izbore se za pravo da odžive svoj san. Vremena su se promenila, a osnovni motiv ženskog angažmana ostao mi je intrigantan u ovom komadu“, navodi reditelj postavljujući pitanje šta ako to nije pobuna mladosti i inata, šta ako je to konstanta, večno traganje za srećom, ma koliko ono opasno bilo.

Zato je,kaže, ostavio junakinje onakvima kakve jesu, ali im je dodao breme godina i suprotstavio ga izazovu muškarca koji ima mladost onakvu kakvu su one imale, ali je nikada nisu iživele. „Insistiram na večitom pravu, da pronađu komad sreće“, objašanjava Karadžić.

Sorele ponovo igraju Ana Franić, Sloboda Mićalović i Nataša Ninković, koje se slažu da im je u početku bilo izazovno kako će nakon toliko godina ponovo ući u ulogu tih devojaka.

Za Ninkovićevu, kako kaže, otvorilo se novo čitanje.

„Ostao mi je u glavi taj komični ton, koji i sada zadržavamo, ali me je ovoga puta duboko dirnula njihova unutrašnja drama između njihovih verskih zakopčanih svetova, ta ženska pobuna i borba za pravo glasa, za ostvarenost, mišljenje i pre svega pravo na ljubav. Tako sam sada bila više koncentrisana na tu pobunu protiv patrijarhalnog sistema“, kazala je Nataša.

U obnovljenoj verziji umesto Andrije Miloševića, koji zbog gustog rasporeda snimanja nije mogao da prihvati ulogu, naći će se Aleksandar Radojičić.

Kako je i sam rekao trudio se da odigra ulogu bez oslanjanja na Andrijino specifično izvođenje, a kolegu su to dobro prihvatile.

U ostalim ulogama su ponovo Milutin Mima Karadžić i Dragan Petrović Pele koji su se složili da je Radojičić pravo osveženje za komad.

Reprize komada „Tri sorele“ biće odigrane 9, 17. i 29. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.