U trendu

Trećeg dana Palića film Joakima Trira

PALIĆ – Trećeg dana Festivala evropskog filma na Paliću biće prikazan u Glavnom takmičarskom programu film „Najgora osoba na svetu“ norveškog reditelja Joakima Trira, a van konkurencije „Čisto ljudski“ severnomakedonskog reditelja Igora Ivanova.

Trir svoju trilogiju filmova, u kojoj su „Reprise“ (2006) i „Oslo“ (2011), zaokružuje sa „Najgorom osobom na svetu“, za koji je Renata Rensvi dobila nagradu za najbolju glumicu na upravo završenom Kanskom festivalu.

Nataša Petrović, Igor Angelov, Oliver Mitkovski i drugi igraju u „Čisto ljudski“ (2020), drami sa šest likova u šest isprepletenih sekvenci, koja govori o očajnim osobama dok pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

U kratkom trileru sa elementima fantastike „Furija“, u kojoj igraju Tamara Ristovski, Nataša Marković, Stojan Đorđević i drugi, glavna junakinja se vraća u prošlost, kako bi u sredini koja se ogrešila o nju kao devojčicu, kaznila odgovorne kao produžena ruka pravde.

Na repertoaru Palića su i filmovi „Prolećna pesma” Natalije Avramović, „Jaruga” Krasnahorkaija Balaža, a u čast dobitnice festivalske nagrade „Andergraund spirit“ rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film „Toni Erdman“ rediteljke Maren Ade.

Selekcija Slovenija u fokusu će predstaviti kratki film „Bik“ Bojana Labovića i dugometražni „Ne zaboravi da dišeš“ Martina Turka, dok u okviru selekcije „Novi mađarski film“ stiže „Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda.

U selekciji „Novi evropski dokumentarni film“ biće prikazano ostvarenje „Nova smena“ Čeha Jindriha Andrša, a u „Eko doks“ selekciji „Ptice Amerike“ francuskog reditelja Žaka Leja, i „Metaplazma, slučaj ptica” Nemanje Babića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.