U trendu

Treći Festival „Teatar na raskršću“ u Nišu od 5. do 12.

NIŠ – Treće izdanje festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ biće održano u Narodnom pozorištu Niš od 5. do 12. septembra, najavila je direkcija manifestacije.

Predstava “Oslobođenje Skoplja” Dušana Jovanovića , u režiji Gorčina Stojanovića, otvoriće festival prve večeri 5. septembra.

Publika će imati priliku da pogleda deset predstava iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske, kao i da prisustvuje promocijama knjiga, monografija i časopisa, tribinama i okruglim stolovima.

U ponedeljak 5. septembra u 19.30 u foajeu pozorišta, prisutne će pozdraviti gradonačelnica Niša – Dragana Sotirovski i direktor Narodnog pozorišta Niš, dramaturg i reditelj Spasoje Ž. Milovanović. Nakon toga, Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i informisanja, svečano će otvoriti Festival u sali NP Niš, nakon čega će uslediti izvođenje predstave “Oslobođenje Skoplja” Dušana Jovanovića, reditelja Gorčina Stojanovića, koprodukcija Narodnih pozorišta iz Niša i Leskovca.

Narednih večeri festivala sledi šest predstava glavnog, takmičarskog dela programa, koje je odabrao selektor prof dr Vlatko Ilić – “Hrvatski put ka sreći” (6. septembar), autorski projekat reditelja Bobe Jelčića, produkcije – Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba (Hrvatska).

Drama “Gospođica Julija” Avgusta Strindberga u režiji HarisaPašovića (Opera i teatar Madlenianum) na repertoaru je 7. septembra, a “Rećnitz-Anđeo uništenja” Elfride Jelinek, rediteljke Sabine Mitreker, igraće se 08.09. (Sarajevski ratni teatar SARTR i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Sarajevo, BiH).

Naslov “Orač i smrt” Johanesa fon Teplaprema režiji Silviu Purkarete, 9. septembar dolazi iz Narodnogpozorišta u Jašiju, (“Vasile Alecsandri”), Rumunija, dok će reditelj Branislav Mićunović sa komadom “My Name is Goran Stefanovski” (NU Dramski Teatar Skoplje, Severna Makedonija) kao posveta tom preminulom makedonskom dramskom piscu, biti izvedena veče kasnije.

Kontraverzni reditelj Andraš Urban predstaviće 11. septembra niškoj publici svoj autorski projekat “Vitezovi lake male” pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotica, čiji je on direktor.

Po završetku svake predstave iz takmičarskog dela, u gornjem foajeu pozorišta će biti organizovan okrugli sto kritike, otvoren za sve posetioce.

Biće izvedene i dve predstave iz pratećeg programa – “Probudila sam se bez glasa” prema tekstu tandema Ejmi Nustbaken i Nura Sadava, u režiji Tamer Levent i Bu Japim, produkcije iz Istanbula (Turska) – 7. septembra u sali Pozorišta lutaka, kao i 08.09. monodrama “Žena iz Porto Pima” Antonija Tabukija, u režiji Miloša Latinovića (produkcija “Upalimo reflektore” i “Fort Forno”) u kafeu “Pandora”.

Poslednjeg dana Festivala, svečano će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, kao i nagrade za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, scenski pokret, specijalna nagrada Festivala, nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Nakon dodele nagrada, biće odigrana predstava u čast nagrađenih “U raljama života” po romanu Dubravke Uglješić, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.