U trendu

Tri nagrade Dositejevo pero za Pčeliicine knjige

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Pčelica“ dobitnik je tri nagrade Dositejevo pero za izdanja objavljena u 2021. godini, saopštili su organizatori.

Najveći dečiji žiri na svetu sastavljen od 264 člana, učenika osnovnih škola Beograda, vrednovao je i ocenio najbolje knjige za decu domaćih autora.

Odlukom dečjeg žirija 3. mesto u kategoriji mlađeg uzrasta pripalo je romanu „Baksuz Srećko i njegove nevolje“, autora Bojana Ljubenovića i ilustratorke Natalije Krstić.

U kategoriji naslova za stariji uzrast nagrade su dobile dve knjige iz edicije Znamenite srpkinje iz pera književnica za decu: 1. mesto je pripalo ilustrovanoj romansiranoj biografiji „Milunka Savić – Heroina nežnog srca“, autorke Slavke Petrović Grujičić i ilustratora Igora Krstića, a 2. mesto ilustrovanoj romansiranoj biografiji Desanka Maksimović – Bajka o čovečici“, autorke Violete Jović i ilustratora Igora Krstića.

Za Nagradu Dositejevo pero obično se kaže da ima najstroži žiri na svetu, pa nagrada dečjeg žirija svake godine pokazuje čitanost Pčeličinih knjiga što se ove godine potvrdilo sa tri dobijene nagrade. Ove godine nagrade će biti 24. put dodeljene autorima u subotu 8. oktobra u Biblioteci grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar