U trendu

Tri pozorišne premijere u prva tri dana aprila u Beogradu

BEOGRAD – Lutkarsko pozorište „Pinokio“ izvešće večeras premijerno „Bajku o začaranoj lepotici”, a beogradsku publiku očekuju i prva izvođenja drame „Čudo u Šarganu“ 2. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i „Romeo i Julija” 3. aprila u „Dušku Radoviću“.

Beograd će tako imati u prva tri dana aprila tri pozorišne premijere što se retko kada desilo u poslednje vreme, posebno od izbijanja pandemije kovid.

„Pinokio“ proslavlja 1. aprila jubilej 50 godina svog postojanja kao najvećeg lutkarskog pozorišta u Srbiji multimedijalnim programom u okviru kog je i izvođenje „Bajke o začaranoj lepotici“ reditelja iz Bugarske Slavča Malenova.

Lutkarski teatar za decu osnovao je dramski umetnik Živomir Joković 1972. godine u Zemunu, a „Pinokio“ se 2014. godine preselio u zgradu bivšeg bioskopa “Jugoslavija” na Novom Beogradu.

U „Čudu u Šarganu“ Ljubomira Simović u režiji Jagoš Marković, čije je premijera 2. aprila na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a, igraju Anita Mančić, Nenad Jezdić, Boris Isaković, Nebojša Dugalić i Tamara Dragičević.

Tu su i Ljubomir Bandović, Jovana Belović, Sanja Marković, Marko Janketić, Miodrag Dragičević, Miloš Samolov, Aleksej Bjelogrlić i Slobodan Tešić.

Kultni Simovićev komad je prvi put postavljen na scenu 1974. godine u režiji Mire Trailović i obrađuje teme surovosti i patnje, kao i duboko usađena uverenja da je stradanje neminovno.

Ljubavnu tragediju „Romeo i Julija” Vilijama Šekspira na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“ režirao je Stevan Bodroža, a Hana Beštić igra Juliju, dok je Milan Zarić Romeo.

Specifičnost predstave što svih devet članova glumačke ekipe, u kojoj su i Dušica Sinobad, Jovana Cvetković, Marijana Vićentijević Badovinac, Katarina Dimitrijević, Nikola Kerkez, Nenad Radović i Lazar Maksić, igraju čak 30 likova.

Bodrožina postavka predviđa na pozornici samo jedan veliki crveni sto koji simbolično prikazuje ljubav, strast, krv, život i smrt.

„Čardak ni na nebu ni na zemlji“ u dramatizaciji Ane Đorđević i režiji Jane Maričić imaće premijeru 9. i 10. aprila u dečijem pozorištu „Boško Buha“, koje svoje predstavi izvodi na sceni Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu.

Čuvena narodna bajka o požrtvovanju, pravdi, naivnosti i izdaji, koju je zapisao i objavio Karadžić 1853. godine, imaće dve premijere u skladu sa konceptom – : u subotu za decu od 12.00, a u nedelju od 20.00 i za odrasle.

Igraju Marko Pavlović, Teodora Ristovski, Milica Sužnjević, Miljan Prljeta, Stefan Jevtović, Luka Sević.

Komedija „Večito o ofsajdu“ po delu mađarskog dramaturga Egresija Zoltana biće izvedena 18. april u “Vuku Karadžiću” u režij Mihaila Laptošević, koji i igra sa Jankom Cekićem i Sašom Đuraševićem.

Komad o trojici fudbalskih sudija je poznat prema izvornom nazivu „Blitva i krompir“ i u prethodnoj verziji su igrali Bojan Žirović, Nebojša Milovanović i Andrej Šepetkovski.

Drama „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ po tekstu Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića biće premijerno izvedena 30. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“.

Naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus, a u podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Stefan Živanović, Goran Milošević i Danijela Milošević.

Narodno pozorište je krenulo i sa probama dramatizacije romana „Rat i mir“ Lava Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića, a planira i adaptaciju romana poeme „Deca“ Milene Marković, dobitnice NIN-ove nagrade, kao i nekih dela Slobodana Selenića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.