U trendu

3 romana u najužem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“

BEOGRAD – Žiri Nagrade „Zlatni suncokret“ u najuži izbor je uvrstio tri romana – „Purpurna dekada“ Vladimira Kopicla (Dereta) „Ljubavna pesma“ Srđana Srdića (Partizanska knjiga) i „LJudi bez grobova“ Enesa Halilovića (Laguna).

Prema žiriju koji čine Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden, u najužem izboru našla se i zbirka priča „Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović (Laguna), kao i esejistička knjiga „Beket: čovek i delo“ Borivoja Gerzića (Zlatno runo – Milstone).
Prema mišljenju žirija, knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni sunncokret“ predstavljaju uspešna ostvarenja koja na različite načine afirmišu domete savremene književnosti.

Romani su primer pripovedačke koncentracije i spremnosti da se beskompromisno ostvari ravnoteža između književnog postupka i tematskih izazova.

Vladimir Kopicl i Srđan Srdić na svež, ali i nelagodan način istražuju temu ljubavi u savremenom svetu postistine, haosa tumačenja i predrasuda.

Enes Halilović ispisuje uzbudljiv roman koji se najpre predstavlja kao ubedljiva priča o nasilju, a potom kao suveren komentar o smislu pisanja i književnog predstavljanja. Vladislava Vojnović u svojim pričama, često kroz postupak zamene mesta, istražuje načine pomoću kojih ugrađujemo sebe u priče i živote drugih ljudi.

Borivoj Gerzić ispisuje zanimljivu biografiju Semjuela Beketa, pisca čiji je život sam po sebi literaran; u isti mah, Gerzić dočarava čitav jedan zavodljivi svet postavangardne umetnosti bez kojeg se ne može razumeti današnji trenutak.
Nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se 21. put, a među dosadašnjim dobitnicima su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je Tanja Stupar Trifunović za roman Otkako sam kupila labuda.
Odluku o dobitniku žiri će saopštiti početkom februara.

Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar