U trendu

Trst: Gojkovic sa predsednikom regije Friuli Venecija Đulija

TRST – Ministarka kulture Srbije Maja Gojković sastala se danas u Trstu sa predsednikom autonomnog regiona Friuli Venecija Đulija, Masimilijanom Fedrigom, sa kojim će sutra otvoriti izloĹžbu „Nikola Tesla – čovek iz budućnosti“.

Gojković je pozvala Fedriga da poseti Srbiju i Muzej Nikole Tesle, koji čuva kompletnu naučnikovu zaostavštinu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

„Gojković je istakla da je cilj Srbije da sagradi novu zgradu muzeja posvećenu velikom naučniku, koji je zaduĹžio ceo svet, kako bi svi predmeti bili pred očima srpske i svetske javnosti“, kaĹže se u saopĹĄtenju.

Zahvalivši na podršci Italije na evropskom putu Srbije i istakavši značaj strateškog partnerstva dve zemlje, Gojković je naglasila da je to okvir za dalji razvoj odnosa na svim poljima, posebno u oblasti kulture.

Kako se navodi, Fedriga je zahvalio na spremnosti Srbije za razvoj saradnje i istakao da je naĹĄa zemlja ne samo ekonomski, već i u oblasti kulture vaĹžna za regiju Fruli Venecija Đulija, „imajući u vidu rast i napredak koji postiĹže“.

Gojković je istakla da je za Srbiju važno uspostavljanje još intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa Italijom, a veoma značajnu ulogu ima i saradnja sa regionima, posebno sa Friuli Venecija Đulija, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Gojković napomenula da je fokus Srbije u oblasti kulture na institucionalnoj saradnji srodnih ustanova, kao što su muzeji, pozorišta, ali i u oblasti savremenog stvaralaštva.

„Gojković je ukazala da je Srbija spremna na potpisivanje Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između vlada Srbije i Italije, ĹĄto će otvoriti mogućnost za unapređenje saradnje i u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu podsticaje koje Srbija daje za snimanje filmova i serija“, kaĹže se u saopĹĄtenju.

Kako je navedeno, Gojković i Fedriga razgovarali su o jačanju odnosa italijanske regije i AP Vojvodine, na osnovu postojećeg sporazuma, i iskazali spremnost za susret stručnih timova za dogovor o saradnju u oblastima privrede, poljoprivrede, obrazovanja i kulture.

Napomenuvši da je Novi Sad evropska prestonica kulture 2021. godine, Gojković je ukazala da to otvara dodatne mogućnosti saradnje u oblasti kulture, kao i obrazovanja imajući u vidu značajan broj naših studenata u Trstu.

Gojković je Trstu posetila i Srpsku pravoslavnu crkvenu opĹĄtinu pri kojoj su Biblioteka, Arhiv i ĹĄkola „Jovan Miletić“ i Hram Sv. Spiridona Čudotvorca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.