U trendu

Trupa „Emanuel Gat Dance“ iz Marseja sutra u Madlenianumu

BEOGRAD – Komad „Voz ljubavi 2020“ francuske trupe „Emanuel Gat Dance“ iz Marseja biće premijerno izveden sutra na sceni Opere i teatra Madlenianum u okviru programa Beogradskog festivala igre (BFI), najavljeno je danas u susretu sa medijima u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Koreografiju i svetlo potpisuje osnivač trupe Emanuel Gat, a ovaj savremeni mjuzikl za 14 igrača, vraća nezaboravnu muziku britanskog sastava „Tears for Fears“, kroz hitove nastale tokom jedne uspešne decenije.

„Novu produkciju „Voz ljubavi 2020″ smo krenuli da spremamo još u januaru 2020. godine i morali smo da je prekinemo usled početka pandemije. Nastavili smo rad na komadu tek u avgustu i imali premijeru u oktobru te godine“, otkrio je koreograf Gat.

Projekti izraelskog umetnika Emanuela Gata su sa velikim uspehom predstavljani na Beogradskom festivalu igre, kako je navela Aja Jung, upravo osnivač BFI.

Ona je podsetila da je Gat prvi put bio gost Srbije 2003. godine u periodu prapočetka BFI, kada je nastupio kao igrač u komadu „Lokalni recital“ na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, koji je selektovala upravo Aja Jung.

Prvo izdanje BFI je usledilo naredne sezone 2004. godine.

Onda je kasnije dolazio sa svojom trupom i zapaženim predstavama „Zimska priča“, „Posvećenje proleća“, „Brilijantni umovi“ i „Sunce“.

„Kako je naš komad spreman u vreme pandemije, scensko delo koje ćete gledati sutra, predstavlja dva sveta, dve percepcije ili dve različite realnosti, koje opisuju vreme pre i tokom korona virusa“, približio je Gat simboličku suštinu svog komada.

„U slavu tela, pozorišta, života!”, zapisao je recenziju čuveni magazin “The New York Times”, o predstavi “Voz života 2020” – koreografska počast zvuku i vibraciji 80-ih, sa utopijskim pogonom.

Izvođači ovog igračkog projekta od 75 minuta su: Eglantine Bart, Thomas Bradley, Robert Bridger, Gilad Jerusalmy, Péter Juhász, Mićael Loehr, Emma Mouton, Eđie Oroyan, Rindra Rasoaveloson, Ićiro Sugae, Karolina Szymura, Milena Twiehaus, Sara Wilhelmšon, Jin Young Won.

Za sve njih Gat kaže da su uglavnom isti igrači sa kojima radi od osnivanja trupe 2004. godine u Izraelu, a onda su se 2007. preselili u Francusku, prvo u manji grad Istr, a zatim u Marsej, gde su i dalje.

Takođe, ti igrači su i slobodni umetnici koji mogu da sarađuju i sa drugim trupama i produkcijama širom sveta, kako je Gat objasnio, jer nisu vezani samo za njegovu kompaniju.

Svetska premijera je održana početkom oktobra 2020. godine za vreme pandemije, između dva lokdauna, u pozorištu „Opera Comedie“ u francuskom gradu Monpelje na festivalu igre “Montpellier Danse”, na iskreno oduševljenje publike i kritike.

Koprodukciju, osim navedenog festivala, potpisuju teatri igre iz Londona, francuskih gradova Šajo i Mec, kao i Frajburga (Nemačka).

Komad „Voz ljubavi 2020“ se kreće u prostoru sa beskrajnim mogućnostima, gde pokret i zvuk stalno iznova međusobno komuniciraju, a protagonisti tog spektakla sa važnom ulogom muzičke podloge grupe „Tears for Fears“ ovde se okupljaju, razdvajaju, guraju i vuku, preispituju, odlučuju i pokreću napred.

Koreograf Emanuel Gat je predstavio medijima svoju biografiju i bogato iskustvo – rođen je u Izraelu, 1969. i prvi susret sa igrom doživeo je sa 23 godine, na radionici koju je vodio umetnik Nir Ben Gal.

Od 1994. godine, Gat je krenuo da radi samostalno kao igrač i koreograf.

U okviru čuvenog Centra Suzan Delal u Tel Avivu, 2004. godine je osnovao trupu Emanuel Gat Dance, razvijajući veoma svestran i širok repertoar.

Postao je umetnik Festivala igre u Monpeljeu, 2013. godine, što mu je omogućilo stvaranje naslova „Goldlandbergovi“ i „Ugaone etide“, a tokom 2014. kreirao je „Romantičnu plažu“.

Delo „Desetradova“ radio je 2017. u saradnji sa Baletom Opere iz Liona (Francuska), da bi naredne godine postao stalni umetnik Nacionalnog teatra Šajo, i u tom periodu realizovao poznatu predstavu „Govor vode“ za frankfurtski Moderni ansambl.

Njegovi radovi su prikazani na najprestižnijim pozorišnim scenama i najvažnijim festivalima širom sveta tokom prethodnih 25 godina, gde je nastupao kao igrač i koreograf.

Gat je trenutno stalni saradnik Arsenala u Mecu.

Kao koreograf je često angažovan od strane – Baleta pariske Opere, Baleta lionske Opere, Sidnejske kompanije igre, švedskog Kraljevskog baleta, poljskog Nacionalnog baleta, berlinskog Državnog baleta.

Tokom karijere, Gat je razvio bogat i jedinstven pedagoški pristup u stvaranju igre i zbog toga je stalni gost najvažnijih škola i obrazovnih institucija širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.