U trendu

Trupa iz Belgije gostovala na 17. BFI u BDP-u

BEOGRAD – Predstava “Biće sve gore i gore i gore, moj prijatelju” Lisbet Gruve, belgijske trupe “Voetvolk” iz Antverpena, gostovala je danas na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) u okviru 17. Beogradskog festivala igre (BFI).

Koncept, režija i koreografija pripada autorki projekta, koja je zapravo i jedini izvođač na sceni u specifičnoj vrsti mono-baleta, odnosno neverbalnog teatra u kombinaciji sa audio govorom nevidljivog učesnika.

Premijera ovog modernog plesa bila još 2012. godine u Berlinu.

U ovom plesnom komadu, umetnica Gruve svojom igrom prenosi trans jedne zanosne besede, i delimično koristi fragmente obraćanja ranije poznatog američkog televizijskog propovednika Džimija Svagarta, pripadnika ultrakonzervativne struje.

Kada se uključi audio zapis tog snažnog glasa, u tom trenutku sama predstava uspeva i da “proradi” i dobija znatno zanimljiviji razvoj nego igra u prethodnim segmentima.

Naime, tada monodramska priča postaje kao duo drama, pritom se ne vidi drugi izvođač, ali je svojim naprasnim govorom itekako prisutan i postaje vremenom dominantan.

Tako sa jedne strane na pozornici je autorka projekta koja se sve vreme vidi ali ne govori nijednu reč, a sa druge strane sve vreme se čuje drugi protagonista.

Ipak, te reči iz njegove kompulzivne želje za ubeđivanjem i sugestivnim ponašanjem, rastu u očaj, da bi skrivena želja otkrila svoju najdublju prirodu – nasilje.

Zavodljiva igra nije ostavila publiku ravnodušnom, koja je na kraju stojeći aplauzom izrazila zadovoljstvo umetničkim činom na sceni.

Predstava se odlagala već dva puta, prvo je planirana za mart, zatim septemar, da bi se tek u decembru stekli uslovi da trupa iz Belgije konačno dođe za ovo gostovanje.

Belgijska igračica i koreografkinja Lisbet Gruve je počela je da uči balet sa svega 6 godina, a studije je pohađala na Baletskom institutu u Antverpenu.

Pre više od 20 godina karijeru je počela sa čuvenim Janom Fabrom, koji je drag gost Beograda, posebno od kada se njegova monodrama “Noćni pisac” izvodi u Narodnom pozorištu.

Gruve igra i u filmovima, video-klipovima i TV spotovima.

Voetvolk (“pešadija” na Holandskom) je belgijska trupa savremene igre i performansa, koju su 2007. godine osnovali Gruve i muzičar-kompozitor Martin Van Kovenberg, a oni su se upoznali u kreativnoj, plesnoj laboratoriji upravo Jana Fabra.

Njihov rad je stalni dijalog između telesnog pokreta i zvučnog zapisa, što se jasno vidi i na primeru večerašnje predstave od 50 minuta.

Do sada je trupa realizovala 10 predstava koje su putovale širom sveta – od festivala u Avinjonu do Venecijanskog bijenala, i povezana je sa trupom Jana Fabra i Kraljevskim muzejom lepih umetnosti iz Antverpena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar