U trendu

Trupa “Peeping Tom” iz Brisela gostuje sutra na BFI

BEOGRAD – Predstava u vidu diptiha “Vrata koja nedostaju” i “Napuštena soba” trupe “Peeping Tom” iz Brisela, po konceptu i koreografiji Gabrijele Karuzo i Franka Šartijea, premijerno će biti izvedena sutra veče i u subotu na sceni pozorišta Madlenianum, u okviru 18. Beogradskog festivala igre (BFI).
Susret sa medijima danas je kasnio povodom ovog gostovanja, jer su igrači imali problema na granici kada je zadržana članica te briselske kompanije Wan-Lun Yu, koja je rodom iz Tajvana, kako je navela osnivačica festivala Aja Jung.
Troje igrača – Loren Langloi, Panos Malaktos i Fani Saže predstavili su ovaj projekat, čiji je jedan od fragmenata gledala publika BFI ranijih godina u Sava centru, ali je sada taj igrački komad znatno nadograđen i adaptiran.

Svetska premijera nove verzije je održana na festivalu “GREC” u Barseloni 2020. godine, kada je bilo malog popuštanja oko pandemije.
Kako opisuju sve troje, komad iz dva dela se bazira na skrivenim uspomenama i osećanjima, veoma je slikovit i odvija se na jednom velikom brodu u vidu atraktivnog putovanja.
Za audiciju se prijavilo više od 2000 igrača, u užem izboru je ostalo 600, da bi na kraju ostalo osmoro koji učestvuju u tom diptihu.
Svi igrači su sve vreme na sceni, dok je centralni lik predstave jedan par. Iako nema utemeljenu priču ili dramaturgiju, komad je veoma zanimljiv kao doživljaj, istakli su izvođači.
Oni su naveli da je neophodno da kao umetnici budu mentalno prisutni sve vreme predstave, što je često iscrpljujuće u emotivnom i fizičkom smislu.
Sve produkcije kompanije “Peeping Tom” su veoma zahtevne, i prodiru duboko u ljudsku psihu, a karakteriše ih uvek veoma glomazna scenografija koja se dosta menja tokom izvođenja komada.
Likovi ovog diptiha nalaze se u prostorijama iz kojih se ne može pobeći, a sa sobom nose san i nadu dok lutaju tajanstvenim i zastrašujućim lavirintom, u potrazi za idealom.
Umetnički direktori trupe i koreografi projekta Karizo i Šartije stvaraju uznemirujući, mračan i zatvoren svet, što je inače tipičan rukopis same kompanije.
Sudbina velikog broja likova se odvija između stvarnosti i fantazije i zanimljivo je da autori mešaju prošlost, sadašnjost i budućnost u težnji da prekinu nit vremena.
Segment “Vrata koja nedostaju” odvija se u sobi ili hodniku ispunjenom prolazima koji se nikada neće otvoriti, dok je radnja „Napuštene sobe” smeštena u brodsku kabinu i fokusira se na unutrašnje stanje aktera.
Scenske promene odvijaju se munjevito pred očima budne publike i postaju deo te spektakl predstave, odajući utisak žive filmske montaže.
Troje umetnika ističe da im je trupa međunarodna, te da su u njoj igrači iz Australije, Kipra, Tajvana, Italije, Španije.
Njihove predstave se bave paralelnim svetovima, isprekidanim univerzumom, u kome je logika vremena, prostora i atmosfere dosta poremećena.
Trupa Peeping Tom je izrasla u kompaniju nacionalnog i međunarodnog značaja, i zabeležila je ogroman uspeh širom sveta sa trilogijom „Bašta“ (2001), „Salon“ (2004) i „Suteren“ (2007), kao i scenskim delima „Ulica Vandenbranden 32“ (2009) i „Izdaje se“ (2011).
Direktorka BFI Aja Jung je pozvala publiku sutra i u subotu na izvođenje ovog diptiha na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum i istakla da je prethodna produkcija “Malpaso” iz Havane apsolutno oduševila publiku u Beogradu (Atelje 212), Novom Sadu (SNP) i Gornjem Milanovcu (Kulturni centar) sa rasprodatim izvođenjima svog triptiha.
Takođe, kubanski koreografi su još u Beogradu kako bi bili mentori mladim nadama u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru, gde će ostati do subote 10. aprila.
Sledeća predstava na 18. BFI će se igrati 14. i 15. aprila samo u Novom Sadu, na sceni SNP-a, reč je o komadu “Mastilo” čuvenog koreografa Dimitrisa Papajoanua iz Atine.
Kako je objasnila Jung, tako produkciono zahtevna predstava se ne može odigrati ni na jednoj sceni trenutno u Beogradu, kada Sava centar još uvek nije u funkciji, te se nada da će i publika iz Beograda putovati za “Srpsku Atinu” ne bi li gledala dve večeri taj spektakl iz Grčke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.