U trendu

TV Serije u Srbiji: Bolje hiperprodukcija nego manjak posla

BEOGRAD – Veliki broj igranog serijskog tv programa u Srbiji ovih godina svojevrsni je fenomen na medijskom nebu i jedinstvena tema među filmskim stvaraocima, a glumci Lazar Ristovski i Aleksandar Srećković – Kubura i reditelj Slobodan Skerlić u izjavama Tanjugu slažu se da je bolja hiperprodukcija nego manjak posla.

Ristovski je ušao u ovu priču kao glumac i producent sa dve serije – istorijski „Kralj Petar Prvi“, prvenstveno kao film, i sportska komedija „Drim tim“ u režiji Dejana Zečevića, koja se sa uspehom emituje na Supsrstar TV kanalu.

Ristovski analizira koje su mane i prednosti ovolikog naleta igranog programa na malim ekranima.

„Sa jedne strane je to zaista odlično, naročito iza producente i glumce, koji često nisu imali posla i skoro da nisu imali od čega da žive. Sada svi toliko rade da trče sa jednog na drugo snimanje, svi se razbijaju od posla, ali je gledalište već prezasićeno mnogim serijama“, jasan je glumac.

Ukazuje da onda i sam kvalitet serija ne može da se ostvari, kao što bi trebalo.

„Glumci nemaju vremena da se spreme, niti da promene lični opis, da uđu u te neke nove likove…Gledam neke glumce i pitam se koja je serija u pitanju. U istom kostimu igraju u tri serije paralelno, sve to ima svoje dobre i loše strane“ analizira situaciju Ristovski.

Naglašava da je svakako opet bolje da je sada hiper produkcija, nego da je uopšte nema.

Ristovski je osim „Kralja Petra“ i film „Dnevnik mašinovođe“ pretvodio u mini seriju, autora Miloša Radovića, koji je pisao scenario i za „Drim tim“, samo što je spomenuti projekat nastao 2016. godine, pre ove nove ere TV serija.

„Seriju Drim tim smo završili u rekordno kratko vreme, 12 epizoda za manje od tri meseca. Imali smo sreće po svim merilima, i sjajno je što nam je partner bio Telekom, sa našom kućom „Zillion film“. Nismo kasnili sa ratama honorara za celu ekipu“, kazao je Ristovski.

Glumac Aleksandar Srećković misli da je nastanak dve platforme, SBB i Telekoma, napravio uslove za produkcioni bum, koji naravno neće dugo trajati, ali će ostaviti dugoročne pozitivne posledice.

„Stvoriće se više iskusnih filmskih i pre svega TV radnika – pisaca, reditelja, direktora fotografija i glumaca. Kvalitet posla je već porastao, a najvažnije od svega je da se publika vraća dramskim sadržajima i zahteva ih, dok glupi subprogrami, koji su godinama vladali, odumiru“, naglasio je Srećković.
U toj hiper industriji koliko je glumcu teško da snima za tako kratko vreme ogroman broj epizoda u tim sapunicama, ima li vremena za pripreme?

On kaže da posao ne deli po žanrovima, već po tome koliko ga zanima da nešto radi.

„U ovakvim, kako ih ja zovem, „industrijskim“ projektima, glumac, ako ih pravilno shvati, može da stekne vredno iskustvo u zanatu snimanja televizijskog programa“, rekao je Srećković.

„Radi se dugo, brzo i mnogo. Brzina ulaska u situaciju i manipulisanja lika mora biti izuzetna i uspeh u tome često zavisi isključivo i samo od glumca, koji postaje glumačka gerila“, zaključio je priču Srećković, koji trenutno i dalje snima nove projekte, kao što je serija „Beležnica“ Miroslava Lekića.

Sa stavom ovog glumca da je toliki procvat nastao zahvaljujući SBB-u i Telekomu, slaže se i reditelj Slobodan Boban Skerlić, čija žestoka krimi serija „Klan“ ulazi u završnicu emitovanja na RTS-u.

„Koliko ja razumem, ovolika produkcija je rezultat tržišne utakmice dva kablovska provajdera, a imajući u vidu koliko je to veliko tržište, investicija u igrani program deluje kao logična tehnika da se osvoje novi ili zadrže postojeći korisnici usluga, a onda aranžmani provajdera sa pojedinim terestrijalnim kanalima teraju njihovu konkurenciju da uđu u utakmicu“, detaljno proučava fenomen proizvodnje serija Skerlić.

Naglašava da su reditelji uglavnom samo „izvođači radova“.

„Ta utakmica će se svakako nastaviti, a teško je proceniti da li u tom intenzitetu može lako da se desi da, razvojem striming platformi, utakmica se preseli u sasvim novi sport“, istakao je reditelj.
Jasno je da se snimanje serija ne zaustavlja i tome na put ne može stati ni korona, jer je trenutno u produkciji zaista beliki broj novih projekata za mali ekran, a čak i bioskopski filmovi će doživeti svoje verzije u formatu TV serijala – Ime naroda, Vikend sa ćaletom, Zlatni dečko, Košare, Bilo jednom u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar