U trendu

U Čačku počelo formiranje legara Branka V. Radičevića

ČAČAK – U Čačku je danas potpisan ugovor kojim je lična biblioteka književnika Branka V. Radičevića poklonjena Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“.

Na svečanosti upriličenoj tim povodom u Sobi legata čačanske biblioteke ugovor su kao poklonodavci potpisali sinovi književnika Radomir i Rastko Radičević i unuk Branko Tepavac, kao i dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke.

Zajednički cilj naslednika Branka V. Radičevića i čačanskih bibliotekara jeste očuvanje, zaštita i dostupnost plodnog stvaralaštva čuvenog književnika, kao i njegovog daljeg proučavanja.

Cilj je da se lična biblioteka od 3000 knjiga, rukopisa i umetničkih dela iz Beograda trajno preseli u piščev rodni Čačak, u novopodignutu zgradu Gradske biblioteke.

Nakon prenošenja i smeštanja Radičevićevog zaveštanja uslediće fizička i kataloška obrada, kao i zaštita primljene građe radi sveobuhvatnog sagledavanja iste.

Branko V. Radičević je svojim književnim opusom renesansnog duha i antejske snage obeležio drugu polovinu 20. veka kao značajan pesnik, prozni pisac, esejista, stvaralac za decu i novinar i za svoja dela primio je ugledna priznanja, između ostalog dobitnik je Vukove i Sedmojulske nagrade, kao i Plakete sa Disovim likom, danas Disove nagrade.

Čačanska biblioteka je tokom proteklih decenija organizovala brojne književne programe posvećene stvaralaštvu velikog pisca.

Na 90-godišnjicu njegovog rođenja, a u saradnji s beogradskim Institutom za književnost i umetnost organizovan je Naučni skup „Poezija Branka V. Radičevića“, dok je dve godine kasnije objavljena knjiga njegovih izabranih pesama pod nazivom „Večita pešadija i srodne pesme“ kao zajedničko izdanje biblioteka iz Guče i Čačka, čiji je priređivač bio Dragan Hamović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.