U trendu

„U čeljusti medveda“ premijerno 23. maja u Bitef teatru

BEOGRAD – Duo drama „U čeljusti medveda“ britanskog pisca Dejvida Kruka u režiji Svetlane Dimčović imaće premijeru 23. maja na sceni Bitef teatra.

Jedine dve uloge tumače Damjan Kecojević i Marija Bergam, a projekat se kao praizvedba u Beogradu realizuje u koprodukciji sa kompanijom Merćant Culture iz Velike Britanije.

„U čeljusti medveda“ je moderan komad britansko-jevrejskog autora koji na intiman način dramatizuje poslednje godine zatvora i neosnovanu smrt Raula Valenberga, švedskog diplomate koji je spasao desetine hiljada Jevreja u Drugom svetskom ratu, poput čuvenog Šindlera.

Švedski diplomata je u Budimpešti nestao 17. januara 1945. godine i od tada mu se gubi trag.

Kraj njegovog života u KGB zatvoru u Moskvi se u ovoj drami ostavlja sudu publike i postavlja razna pitanja kao da li je moguće da je Valenberg zaista bio samo dobar čovek ili je ipak imao neku korist od falsifikovanja dokumenata koje je delio Jevrejima da odu u Švedsku i pobegnu od smrti?

Drama se bavi problematikom prostodušne dobrote, u evropskom kontekstu holokausta, gde je u Drugom svetskom ratu, upravo na području Srbije, došlo do istrebljenja čak 90 odsto jevrejskog stanovništa.

I dalje se ne zna pouzdano kada je Valenberg likvidiran u zatvoru u Rusiji i koliko godina je tamo ispitivan i mučen.

Smatra se da je vlada Švedske izdala Valenberga, jer ga nikada nije zamenila za drugog zatvorenika.

Diplomatu tumači Damjan Kecojević, inače član Malog pozorišta “Duško Radović”, umetnik scenskog pokreta za mnoge predstave, a agenta igra Marija Bergam, junakinja TV serije “Senke nad Balkanom”, kao i “12 reči” i “Vojne akademije“.

Kostim i scenografija je u rukama Aleksandra Denića, a muziku je komponovala Aleksandra Đokić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.