U trendu

U Hramu Svetog Save vece hrišćanskog nasleđa u Egiptu

BEOGRAD – U kripti Hrama Svetog Save je, u saradnji Hrama i ambasade Egipta u Beogradu, organizovano Veče hrišćanskog nasleđa Egipta.

Obraćajući se prisutnim visokim državnim predstavnicima, članovima diplomatskog kora, predstavnicima SPC, Beogradske nadbiskupije, Grada Beograda, te predstavnicima kulturnih i verskih institucija ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli je istakao da mu je čast i zadovoljstvo da je u Hramu Svetog Save, jer je on ne samo mesto od izuzetne kulturne i duhovne važnosti, već ga karakteriše i izrazita lepota arhitekture.

„Ovo večce može da se posmatra i kao jedna rana proslava Božića, budući da smo već u decembru. Božić je veoma važan praznik za srpske porodice, a smatramo ga izuzetno važnim i u Egiptu“, rekao je ambasador.
Ocenio je da je reč i o proslavi kulture i nasleđa Egipta s obzirom da su na zidovima Hrama izložene fotografije manastira, crkava i kulturnog nasleđa Egipta koje datiraju skoro od početka hrišćanstva, tako da, ocenio je, proslavljamo skoro 2.000 godina duhovne tradicije.
Posetiocima je prikazan dokumentarni film o manastiru Svetog Antonija, koji se smatra najstarijim na svetu, a nalazi se u planinskoj oblasti blizu Crvenog mora, na samo dva sata od Hurgade, dobro poznate mnogim turistima iz Srbije.
Film je pripremilo egipatsko Ministarstvo za antikvitete, a promovisana je i digitalna i štampana brošura o putovanju Svete porodice kroz Egipat, koju je priredilo egipatsko Ministarstvo turizma.

Brošura prikazuje kulturnu baštinu Egipta i u njoj se, osim opisa putovanja Svete porodice kroz Egipat, mogu videti slike mesta koja čuvaju sećanje na te davne događaje.

Među njima su i fotografije Bogorodičine crkva u Madi, zatim čuvene viseće crkve u Kairu.

Digitalna verzija će biti uskoro predstavljena na nalozima Ambasade Egipta na društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar