U trendu

U Japanu održan „Goli festival“

TOKIO – Oko 10.000 Japanaca ovog vikenda tradicionalno je proslavilo „Goli festival“, odnosno Hadaka Matsuri, slaveći blagodati žetve, blagostanja i plodnosti.

Ovaj festival se održava svake godine treće subote u februaru. uprkos nazivu festivala učesnici nisu potpuno goli, već na sebi imaju komade odeće koji se vezuju oko kukova i koje zovu „fundohi“ i uz to bele čarape „tabi“.

Festival se održava u prefekturi Okajami na južnom delu ostrava Honšu.

Pre nego što glavna manifestacija počne, muškarci se pripremaju trčeći oko hrama, a potom idu na „pročišćavanje“ ledeno hladnom vodom, pa tek onda ulaze u hram.

Kada se ugase svetla, preko učesnika se baca 100 snopova grančica i dva posebna „šingi“ štapića. To je ono što označava početak „haosa“, jer se muškarci guraju kako bi uzeli nešto od predmeta što im, prema legendi, garantuje srećnu godinu, piše CNN Travel.

Iako je „guranje“ ovog puta trajalo svega 30 minuta, mnogi učesnici su nakon toga bili izgrebani, modri ili povređenih zglobova, a proteklih godina zabeleženi su i smrtni slučajevi.

Ovaj festival postoji već 500 godina i zapravo je nastao od rituala u kojem su muškarci tragali za papirnim talismanima, koje je darivao poglavar.

(Tanjug)