U trendu

U Kolarcu izvedena opera „Služavka gospodarica“

BEOGRAD – Opera „Služavka gospodarica“ kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija (1710-1736) izvedena je večeras u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, gde je nagrađena višeminutnim aplauzima publike.

U operi koju režira Vladan Đurković, Sara Ristić igra Serpinu, Andrija Sekulić Uberta, a Uroš Milojević, odnosno Jovan Živković Vesponea, dok ih prati klaviristkinja Valentina Kostandinović.

Malobrojna publika u Kolarcu imala je priliku da uživa u upečatljivim nastupima izvođača, njihovoj raspoloženoj i žovijalnoj izvedbi komične opere, za koju je nenametljiv a funkcionalni dizajn svetala i scenografiju uradila Magdalena Vlajić.

Soliste je priremala Dragana Radaković.

Izvođenjima „Služavka gospodarica“ u Beogradu i 27. decembra u Šabačkom pozorištu privodi se kraju projekat „Young at Opera“, kroz koji je 65 operskih umetnika iz Bugarske, Crne Gore i Srbije imalo priliku da stekne scensko iskustvo i profesionalno se usavrši.

Projekat je počeo produkcijom „Služavke gospodarice“ kompozitora Đovanija Paizijela (1740-1816), koja je igrana 2018. godine, dok je 2019. godinu obeležila premijera opere “Džumbus” kompozitorke Milice Ilić na tekst Jovana Stamatovića Karića, u odvojenim režijama Natalije Stanković i Patrika Lazića.

Pauza 2020. godine prekinuta je serijom koncerata u okviru letnjeg „Operosa“ festivala, a ovog decembra Pergolezijevom “Služavkom gospodaricom” okončava se projekat. „Young at Opera“ je projektno partnerstvo fondacije Operosa, Kolarčeve zadužbine i Opštine Herceg Novi, uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar