U trendu

U konkurenciji za Evropske filmske nagrade – Kvo vadis Aida?

BERLIN/SEVILJA – Evropska filmska akademija saopštila je danas nominacije za 34. Evropske filmske nagrade, među kojima se ostvarenje „Kvo vadis Aida?“ takmiči za najbolji „Evropski film 2021“, njegova autorka Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Đuričić za najbolju glumicu.

Filmu „Kvo vadis Aida?“, koprodukciji Bosne i Hercegovine, Norveške, Austrije, Holandije, Poljske, Nemačke, Francuske, Rumunije i Turske, konkurenti će biti „Odeljenje broj 6“ finskog reditelja Juha Kusmanena, francusko-britanski „Otac“ Florijana Celera, italijanska „Božja ruka“ Paola Sorentina i francusko-belgijski „Titan“ Žulije Dukorno.

U takmičenju za naslov „Evropskog reditelja 2021“ sa Žbanić se takmiče Dukorno, Sorentino, Celer i Rumun Radu Jude za film „Bad Luck Banging or Loony Porn“, dok je u borbi za najbolji scenario suočena sa Judom, Sorentinom, Celerom i Kristoferom Hamptonom za „Oca“, kao i Joakimom Trirom i Eskilom Vogtom za norveški „Najgora osoba na svetu“.

Sa Đuričić u konkurenciji su glumice Seidi Harla za „Odeljenje broj 6“, Keri Maligan za „Obećavajuća mlada žena“,

Renate Rinsve u „Najgoroj osobi na svetu“ i Agate Rusel u „Titanu“.

Za najboljeg glumca su nominovani Jurij Borisov za „Odeljenje broj 6“, Entoni Hopkins za „Oca“, Vinsent Lindon u „Titanu“, Tahar Rahim za britanskog „Mauretanca“ i Franc Rogovski za austrijsko-nemačku „Veliku slobodu“.

„Više od 4.100 članova akademije će sada glasati za pobednike koji će biti predstavljeni na svečanoj dodeli nagrada 11. decembra u Berlinu“, saopštila je Evropska filmska akademija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.