U trendu

U Ljubljani regionalni pozorisni festival Ruta 2022

LJUBLJANA – U Ljubljani se ovog meseca održava festival Regionalne unije teatara „Ruta 2022“ koju čini šest pozorišnih kuća iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Inicijativu je početkom leta 2019. godine pokrenulo Beogradsko dramsko pozorište, a povodom otvaranja festivala u Ljubljani boravi predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

„Plan je da se tokom ove godine pozorišta predstave u gradovima regiona, zaključno s Beogradom u decembru“, rekao je Nikodijević, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Nikodijević je naveo da se festival „Ruta“ održava u februaru u Ljubljani, a da će se pozorišta predstaviti publici u Podgorici u aprilu.

Takođe, dodaje, u junu će se održati u Sarajevu, u avgustu na Brionima, u oktobru u Skoplju, a u Beogradu u decembru.

„Osim u oblasti kulture, saradnja je izuzetna na polju implementacije „zelenih“ i „pametnih“ rešenja za gradove, budućnosti razvoja gradova, naročito u oblastima stanovanja, energije, vodnih resursa, saobraćaja, kao i u oblasti komunalnog reda i rada inspekcijskih službi“, rekao je Nikodijević.

Prvi festival „Ruta” održan je u Beogradskom dramskom pozorištu od 1. do 6. decembra 2019, a otvoren je premijerom predstave „Liliom“ Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović.
Osim festivala, „Ruta” je pokrenula i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.