U trendu

U Mađarskoj otkriveni artefakti iz arpadskog perioda

BUDIMPEŠTA – U Budimskom zamku otkriveni su arheološki nalazi iz kasnog arpadskog doba u 13. veku, do vladavine Žigmunda Luksemburškog (1387-1437).

Obnova nekadašnje zgrade Vrhovne komande Honveda u Budimskom zamku krenula je početkom 2022. arheološkim iskopavanjima, prenosi mađarski Dejli njuz.

Iako je iskopavanje obavljeno na relativno uskom pojasu zemljišta, južno od zgrade Vrhovne komande koja se renovira, na malom prostoru je otkriven bogat skup nalaza.

Kako se navodi, stanovnici Budima u srednjem veku bili su među najimućnijim mađarskim stanovništvom, i imali su svoje kante za smeće.

„U to vreme bila je uobičajena praksa da stanovnici Varheđa svoje oštećene i suvišne predmete bacaju u podrumske šupljine, skladišne jame koje više nisu u upotrebi“, saopštila je uprava zamka.

Iskopani fragmenti srednjovekovnih staklenih čaša i flaša napravljeni su u Veneciji u 14. i 15. veku i svedoče o bogatim, dobro opremljenim domaćinstvima porodica koje su živele u blizini kraljevske palate.

Arheolozi su pronašli ravnu bronzanu perlu u obliku cveta, koja se nekada nosila zakačena za tanju kožu ili čvršće tkanine.

Uz bronzanu perlu pronađen je i olovni pečat, koji je stavljen na kraj smotanog tekstila i potvrđuje poreklo i kvalitet tkanine.

Arheolozi su pronašli i tri kuhinjske posude za kuvanje potpuno netaknute, koje datiraju iz 15. veka, na osnovu njihovog oblika i dizajna, a za koje se pretpostavlja da su slučajno upali u bunar, gde ih je blato sačuvalo u dobrom stanju.

Dodaje se da je najvredniji deo pronađenih predmeta deo zlatnog prstena iz 14. veka, koji je možda nekada bio ukrašen kvarcnim kristalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.