U trendu

U Meksiku izložba „Svetska baština Srbije“

MEKSIKO SITI – U prostoru Paseo de las kulturas (Paseo de las Culturas) u centralnoj aveniji Reforma u Meksiko Sitiju u toku je izložba „Svetska baština Srbije – srpski srednjovekovni manastiri na Listi svetske baštine UNESKO“.

Na 40 panela predstavljen je deo kulturne baštine Srbije na Listi svetske kulturne baštine UNESKO, uključujući kompleks Stari Ras i Sopoćane, sa Petrovom crkvom i manastirom Đurđevi stupovi, manastirom Studenica, kao i srednjovekovne manastire na KiM – Pećku Patrijaršiju, manastire Visoki Dečani i Gracanicu, crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Izložba su 30. jula otvorile je ministarka kulture grada Meksiko Sitija Vanesa Bohorkes Lopes, generalna koordinatorka za pitanja medunarodne saradnje u Vladi Grada Meksiko Sitija dr Diana Alarkon i ambasadorka Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

U uvodnim izlaganjima je naglašena otvorenost Meksiko Sitija da prezentuje kulturne sadržaje drugih zemalja građanima meksičke prestonice.

U tom smislu, izložba Srbije predstavlja veliki doprinos raznovrsnosti kulturne ponude u gradu.

Takođe, istaknut je vrhunski kvalitet izložbe, koju je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, te bogatstvo prikazanog sadržaja, koji će svakako u velikoj meri približiti srpsku kulturu i istoriju građanima Meksika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ambasadorka Conić je naglasila značaj koji Srbija pridaje zaštiti svog kulturnog nasleda i saradnji sa UNESKO, čiji je aktivni i odgovorni član.

Conić je dala i detaljne informacije o predstavljenoj srpskoj baštini, uz poseban akcenat na istorijski okvir i značaj ovih kulturnih spomenika ne samo za Srbiju, kao i na ugroženost naših srednjovekovnih manastira u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Dogadaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kolege iz Ministarstva inostranih poslova Meksika i drugih meksickih institucija, generalni direktor za Evropu MIP Meksika Bernarda Agilara, generalni direktor za UN Eduard Haramilja, kao i srpski državljani koji žive u Meksiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar