U trendu

U Mreži i van Mreže

"Ostrva u Mreži" američkog autora Brusa Sterlinga – jedan je od najpoznatijih kiberpank romana, ali i više od toga; radi se o spoju kiberpanka i humanizma, i to u obliku kvalitetne literature, što ovaj roman čini vrednim čitanja dvadeset godina nakon nastanka, uprkos tome što neke stvari nisu precizno "pogođene" (pogađanje ionako nije neko merilo vrednosti kad je o književnosti reč).
Glavna junakinja romana "Ostrva u Mreži" koji se odvija u bliskoj budućnosti, nakon hladnog rata i velike ekonomske propasti, u vreme kada bar nema straha od atomske bombe, jeste Lora Vebster. Ima muža Dejvida i ćerkicu Loretu, i ona i njen muž rade za kompaniju "Rizom", veruju da čine dobre stvari i da se bore za bolji svet. Više je Lora ta koja bi da se bori za bolji svet – Dejvid bi bio sasvim srećan i bez borbe, samo sa porodicom i nekoliko prijatelja.
Nakon terorističkog napada u kome jedan od Lorinih gostiju bude ubijen, i to na njene oči, dok drži svoju bebu u rukama, život porodice Vebster okreće se naglavce. Njihov svet je haotičan, tu su sukobi korporacija, hakera, revolucionara, skoro svi delovi sveta povezani su u Mrežu delimično nalik na današnji internet, i u te sukobe upadaju Vebsterovi sa bebicom. Hoće li preživeti, i pojedinačno i kao porodica? Šta je bitnije, samo skloniti porodicu na koliko-toliko sigurno mesto i bitku prepustiti drugima, ili se aktivno boriti za bolji svet? Da li je bolji privid mira u kome svaki čas iskaču teroristički napadi za koje ne znate odakle i kako će udariti, ni kako da se branite, ili je strah od atomske bombe ipak bolja varijanta? To su samo neka od pitanja na koja će junaci morati da nađu odgovore – a čitaocima ostaje da se opredele za svoje.
Premda može delovati malčice zastarelo, roman "Ostrva u mreži" postavlja pitanja koja su i danas aktuelna – neka od tih pitanja neće nikad zastareti. Pomalo suvoparan, ali ipak dobro vođen roman sa uverljivim likovima i nekim univerzalno bitnim temama, "Ostrva u Mreži" je knjiga vredna pažnje i vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.