U trendu

U Novom Sadu otkriven spomenik Tarasu Ševčenku

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič danas su otkrili spomenik istaknutom ukrajinskom pesniku i slikaru Tarasu Ševčenku u Aleji Mike Antića u Novom Sadu.

Spomenik predstavlja poklon prijateljskog grada Lavova, a delo je istaknutog ukrajinskog vajara Volodimira Cisarika.

“Ovo je lep dan za Novi Sad koji sada ima još jedan spomenik na kulturnoj mapi, a predstavlja potvrdu slovenskog prijateljstva”, izjavio je Vučević i dodao da se zahvaljuje građanima i gradonačelniku Lavova sa kojim Novi Sad ima prijateljske odnose od 1999. godine.

Vučević je podsetio da su na inicijativu Ukrajinsko-rusinske zajednice učinili sve što je bilo potrebno za postavljanje spomenika.

Namera je bila da danas bude prisutna i delegacija Lavova, ali zbog epidemiloških mera, to nije bilo izvodljivo.

Kako je naglasio, spomenik nije slučajno u Aleji Mike Antića, u neposrednoj blizini univerzitetskog kampusa gde je i katedra za ukrajinski jezik.

“Novi Sad će inicirati podizanje spomenika Vuku Karadžiću u Lavovu, a u tom gradu već postoji ulica sa imenom našeg velikana. To će biti još jedna potvrda dobrih odnosa između naših naroda, a u Novom Sadu odavno jedna ulica nosi naziv po Tarasu Ševčenku”, zaključio je prvi čovek Novog Sada.

Ambasador Aleksandrovič podsetio je da je spomenik ukrajinskom pesniku i slikaru postavljen zahvaljujući pobratimskim vezama Novog Sada i Lavova, ličnim naporima gradonačelnika dvaju gradova i podršci predsednika dveju država.

On je pročitao ličnu poruku gradonačelnika Lavova Andrijasa Dovoha u kojoj se kaže sledeće: “Mi smo uvek poštovali srpske prijatelje i uveren sam da će ovaj poklon podstaći dalju saradnju između naših gradova. Drago nam je da će spomenik ukrajinskom pesniku postati simbol koji na još jedan način povezuje naše građane”.

Ambasador je analizirao poređenje prema kojem Taras Ševčenko ima sličan značaj za ukrajinski narod kao što za srpski narod ima Vuk Karadžić, te ocenio da su obojica bili snažni borci za slobodu i ravnopravnost svih slovenskih naroda.

On je dodao da postoji čak 1384 spomenika Ševčenku, od toga 128 se nalazi u 42 zemlje širom sveta.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici grkokatoličke crkve, Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Saveza Rusina i Ukrajinaca i katedre ukrajinskog jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.