U trendu

U Parizu u toku Francusko-srpski koprodukcioni market

PARIZ – U Parizu je u toku dvodnevni Francusko-srpski koprodukcijski market u organizaciji Filmskog centra Srbije (FCS), Francuskog centra za film i pokretne slike (CNC) i Francuskog instituta u Srbiji, saopštili su iz FCS.

Koprodukcijski market proističe iz Sporazuma o kinematografskoj saradnji između Francuske i Srbije, koji je potpisan 15. jula 2019. godine, tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, a sa ciljem unapređenja već uspešne saradnje naše dve zemlje na polju kinematografije.

Kako bi proslavili to uspostavljanje modernizovanog okvira za koprodukciije, Filmski centar Srbije (FCS) i Francuski centar za film i pokretne slike (CNC) odlučili su da združenim snagama organizuju ovaj market tokom koga će se nadareni filmski stvaraoci iz Srbije susresti sa francuskim profesionalcima iz filmske industrije i tom prilikom proceniti kako bi mogli da sarađuju i rade zajedno.

Nadležnim telima u slučaju ovog Sporazuma smatraju se Filmski centar Srbije (za Vladu Republike Srbije) i Nacionalni centar za film i pokretne slike (za Vladu Republike Francuske).

Na Marketu se u ovom trenutku u prostorijama Francuskog centra za film i pokretne slike predstavlja šest srpskih filmskih projekata u razvoju, koje je CNC odabrao na osnovu dostavljenih materijala.

U pitanju su projekti: „Narodna drama“ (rediteljka: Mirjana Karanović, producentkinja: Snežana van Hauvelingen – This&That Productions), „Inat“ (rediteljka: Andrijana Stojković, producent: Mirko Bojović – Baboon Production), „78 dana“ (rediteljka: Emilija Gašić, producenti: Andrijana Sofranić Šućur i Miloš Ivanović – Set Sail Films), „Surogat“ (reditelj: Vuk Bogdanović, producent: Nenad Pirnat – ETM produkcija), „Vasilisa Prekrasna“ (reditelj: Žikica Jovanović, producent: Vlastimir Stevanović – Film klub Prokuplje) i „U sigurnim rukama“ (reditelj: Ivica Vidanović, producent: Branislav Jević – Hypnopolis).

Kako je planirano, tokom dva dana intenzivnog programa i sastanaka, reditelj i producent(i) svakog od ovih šest filmova u nastajanju imaće priliku da predstave projekat francuskim producentima i distributerima, potencijalnim partnerima za saradnju.

Indivudualni sastanci, kako je i planirano, traju po 25 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.