U trendu

U Sarajevu film o nemogućem zabranjivanju homoseksualizma

SARAJEVO – Reditelj Sebastijan Majze izjavio je da je njegov film „Velika sloboda“, koji će biti prikazan večeras u takmičarskom programu Sarajevo film festivala, govori o besmislenosti zabranjivanja homoseksualizama.

Majze je rekao danas da je začetak rada na filmu bilo saznanje da su homoseksualci oslobođeni iz nacističkih koncentracionih logora na kraju Drugog svetskog rata na osnovu nemačkog zakona odmah slati u zatvor da odsluže ostatak kazne zbog svog seksualnog opredeljenja.

„Nisam znao ništa o tom članu 175. Počeli smo da istražujemo, i uradismo mnogo intervjua sa osobama iz Berlina i Beča koji su imali takva iskustva iz prve ruke, i bili su zatvarani. Rekli smo: ‘Daj da uradimo film o tome'“, rekao je Majze na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala.

Majze i njegov koscenarista Tomas Rajder su na kraju smestili austrijsko-nemačku koprodukciju „Velika sloboda“ u 1968. odnosno godinu dana pre nego što je delimično ublažen zakon u Nemačkoj, koja je tek 1994. oslobodila homoseksualce od odgovornosti.

U drami „Velika sloboda“ homoseksualac Hans (Franc Rogovski) zbog svog opredeljenja završava u zatvoru gde stupa u vezu sa ubicom i doživotnim osuđenikom Viktorom (Georg Fridrih).

„Uvek kažem da je ovo priča o dvojici doživotno osuđenih ljudi. Jedan je ubica, i naravno mora služiti svoju doživotnu kaznu. Ali isti takav je i Hans, koji od trenutka kada je oslobođen, biva ponovno osuđivan, jer ne može prestati biti ono što jeste“, rekao je Majze.

Reditelj je ocenio da je „suludo i nemoguće zabranjivati ono što je u samoj biti“ čoveka.

Rajder je istakao da je tema filma univerzalna, a da on kao gej osoba i danas oseha bol i saosećanje sa zatvaranim ljudima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.